Tuesday, July 12, 2016

BERMULALAH KISAH "PERIGI CARI TIMBA"

Assalamualaikum, 

Kami berkenalan boleh dikatakan saya dalam kategori perigi cari timba :p kesah plakk ahaks. Nasib baik dah kahwin. Perkenalan kitorang taklah disangka sangka kan sebab mula mula ingat nak kawan saja =p 

"Masa tu saya pasrah je, ada jodoh satu hari nnt InsyaAllah.. Taknak cari dah sebab banyak kali hati terluka. Then, sekejap je semangat tu.. Sedih semula bila tengok kawan kawan keluar dating dengan bf masing-masing. What?? Bestfriend saya si Fatin yg sorang tu  je la waktu tu bawak saya jalan-jalan. Serious saya loner gila waktu tu, Maghrib je saya tiba-tiba gangguan emosi. Haha! (syaitan time kan) . Lama lama saya fikir takda sapa nak saya sebab gemok boooo :p

Masa degree saya keluar ngan cikepal , merangkap sepupu saya sekarang (masa tu belum jadi sepupu lg) tp adk angkat saya mwahaha ~ zaman blogger kan sume kecam yang blogger sume nak kawan dengan blogger je .. Padiaa tak tau mindset orang melayu masa tu. Depa taktau kawan kawan dak blogger ramai gila yang bukan blogger dari blogger (acik jual nasi kukus pon kawan kami) LOL.

Satu hari epal tanya bf si ami dia waktu tu (suami) dia dah skg "ok ke org knlkan datin dgn wady"? I was like siryes ah depa ni?? Ami kata ok try ah. Epal pon bg number. Korang tatau tu first time saya jadi "perigi cari timba" hahahahahaha =)

Wady loner jgk masa tu (tah ya tah tidak) saya saja msg "hi". Tak balas. saya redha kan aje masa tu tak harap apa apa sbb saya rasa yela tak penah jumpa kan. Saya bygkan wady waktu tu msti berbunga bunga org htr text say "hi" ^^-

Masa maghrib epal suh saya singgah kedai minyak nk beli apa tah , tak ingat pulak masa tu saya dgn epal jalan jalan Setiamall (budak puncak alam betui) ihiks.

Saya punya tekejut wadyyy reply "sapa ni?" . Saya tak balas sebab mak saya pesan jual mahal sikit ngan lelaki ni jgn bg muka HAHA (ibu cakap k, bukan saya) :p

Sekejapan wady call dan tanya kat saya "mcm mana dpt number dia etc?". Sampailah berbulan kami berkawan then tempat wady bawak saya untuk first date kat SHELL Bandar Tasik Selatan, Korang rasaaa??? Haha masa tu Fatin teman,sapa lagi nak teman dah tu je sorang kawan saya yang boleh harap ahaks. Mak pesan jgn keluar berdua (takda kepercayaan langsung ihiks) ; Mindset saya , saya dgr ckp ibu & Fatin pon mmg kakak saya so dia pon nak tengok rupa wady tu dan x bg saya pergi sorang =p [ramainyaa protection waktu tu, haa baru korang tau senang ke tidak nak bercinta ahaks] so kami berdua pon berjumpa sekejap saja adalah dalam 10minit sebab wady waktu tu ada kerja di Putrajaya. Perempuan, biasalah malu malu pehal tah saya waktu tu, haha! tak pernah pernah wady panggil saya "sayang" since kenal, masa jumpa tu panggil "sayang" . Fatin pulak dengar, ha sudah haha merah muka ni taotak? *smug face*

Dalam masa kami berkawan, Wady ambil keputusan datang seremban jumpa parents saya, bawak kawan baik dia Bwon. Ajak saya keluar nak makan ayam madu! Saya mcm Whattt?? Gentle gile! Mcm drama. Serious takut ayah saya say NO aje waktu tu T__T,  Lama lama mak ayah saya decided depa berkenan dengan wady. Balik UK , Wady meminang saya pada 3 March 2015 , ( tp bkn besar besar la just merisik) family saya 7orang & family wady. Alhamdulillah family kami berdua pon restu sbb wady bangga saya ngorat dia dan dia berjaya syg saya ahaks *face palm* itu saja la nak diceritakan kisah perigi cari timba saya ahaks ❤️ "- Instagram @Najahtul

So untuk adik adik , takpayah risau nak proposed lelaki ni =p Jangan takut, jangan fikir negatif. Buang sifat malu. Jangan ikut sangat tentang umur dah lanjut masih takda teman, sekarang fikir hikmah sahaja dan ada sebab jodoh itu lewat sedikit, mungkin waktu kita tak banyak berhabis dengan keluarga ke, kesihatan kita ke dll.  Jangan simpan niat yang besar besar sangat cuma berkawan dahulu biar makan tahun, InsyaAllah serasi akan Allah hadiaHkan, bukan apa,  takut kecewa. Cuba target nak berkawan dulu, doa kerap kerap selalu. Doa jangan tinggal. Jaga diri dan pandai bawak diri InsyaAllah sebab Wady selalu bagitahu masa kami sedang berkawan, banyak ujian dia uji ehmm adalah menangis jugak ihiks.  Lelaki ni kadang kadang dia uji saja, ada yang kita tak perasan tapi itulah yang besar pada dia .  Masa berkawan dengan wady, Dhuha itu sangat penting, memudahkan urusan kami. Cepat sungguh kami disatukan, Allah Maha Kaya kan, mak ayah saya pulak memang takut saya nak kenalkan sebab risau sangat ditolak uhuks. 
Royal Skirt by @ABYADH COUTURE  (Instagram)

Tunggu kisah pernikahan lepas ni k SEBAB lepas nikah bestnya bercinta nak nak perhubungan Jarak Jauh mcm kami lol byebye =p

5 comments:

Wani Tralala said...

Rasanya wani pun jenis macam kak najah hahaha..loner pastu emo sorang2. Sekarang ni just berkawan je sbb taknak kecewa

cik EPAL said...

hihi menjadi jugak ye engko dengan wady. tak pasal-pasal bersedara dah kita. aku kena panggil kau kak najah ah pasni ehehe :D

DatinWowhh Najah said...

Hahaha #syukuralhamdulillah !

DatinWowhh Najah said...

wani : haha. takpe :) slow slow ya

nadhie wueen said...

sweet. tak kisahlah perigi cari timba ke apa,yang penting pandai jaga diri n bawak diri :) alhamdulillah sis :)