Wednesday, January 23, 2013

Hadiah untuk Hati.


Assalamualaikum

Hi ladies and gentleman, you know present? I mean you know hadiah?


Mengikut google, Hadiah atau hibah atau kado adalah pemberian wang, barang, jasa dll yang dilakukan tanpa ada kompensasi balik seperti yang terjadi dalam perdagangan, walaupun dimungkinkan pemberi hadiah mengharapkan adanya imbal balik, ataupun dalam bentuk nama baik (prestise) atau kekuasaan. Dalam hubungan manusia, tindakan pertukaran hadiah berperan dalam meningkatkan kedekatan sosial. Istilah hadiah dapat juga dikembangkan untuk menjelaskan apa saja yang membuat orang lain merasa lebih bahagia atau berkurang kesedihannya, terutama sebagai kebaikan, termasuk memaafkan (walaupun orang lain yang diberi tidak baik).

Itu menurut google, mengikut aku pulak hadiah adalah barang yang diberi dari seseorang atau sesiapa yang baik ihik ihik pada tanggal hari lahir aku sahaja. Itu sahaja. Kau takkan dapat hadiah selain hari lahir kau. heh, geram rasa. Tapi itu dulu, umur aku dalam sekolah menengah ke bawah. Hidup takda duit, jangan berangan lah kawan kau nak bagi set mekap mac, bobby brown dan sewaktu dengannya tapi ia digantikan dengan sebatang pen atau pembaris atau boleh jadi pengasah pensel yang dibungkus sebesar sebesar alam dan bila dibuka, hati kau sangat luluh seketika sebab kau mengharap terlalu tinggi seperti set gelang bertatahkan berlian. bukan?!

Seriously, masa sekolah rendah memang lah happy kalau naik pentas dapat hadiah blablablabla, mesti hadiah itu buku latihan garis garis sebanyak 5 atau 6 buah dan dibaluti cantik. Betul ke tak? Sebab sekolah aku buat macam tu dulu. mmmmhehehe! Dalam hal tu parents aku sangat berjimat cermat untuk beli buku latihan untuk yang seterusnya. Itu tahan lagi, hadiah dah bukak and even pensil,pen and sharpener watsoeva tapi aku ada satu habit dimana hadiah yang diberi itu aku tak guna tapi aku simpan di almari sampai berhabuk tebal lepas tu ibu aku da start darah didih beliau rasa nak humban mengotorkan almari rumah dia.ihiks. Adikkk, amek segala barang kamu ni bawak pergi cuci sebelum ibu buang aduhh habis almari Iboooooo (bila dah bagi signal macam ni baik aku buat laju laju hihi walaupun ugutan tu hanya macam tu) Taktaulah, mungkin sebab sayangkan barang barang tu so simpanlah sampai berhabuk like no gift for me anymore tomorrow gitewwh.

barang kesihatan dan kecantikan selalu diberi: Thank you Fatin Liyana

Compare kan zaman sekolah dengan sekarang, sangat berbeza. Aku dah pandai hargai barang barang family, kawan kawan bagi since aku berumur sekolah menengah Tingkatan 4 dan 5. Aku kerap terima hadiah dari keluarga especially ibu and babah. Mungkin cara tu dah terbiasa sampai satu masa parents aku try tak bagi and yes aku sedih sangat and bagi hint pon mereka buat buat tak paham. malas nak layan aku. Aku sedih lagi waktu tu sebab apa aku nak aku tak dapat kali tu and selalu ada je hadiah tapi kali tu takda.
Wishing card and something cute selalu diberi : Thank you Azar Nadhirah

Bila aku belajar untuk sabar and tak layan tentang tu, ibu and babah bagi dalam diam apa aku nak tu. Ada jugak la dalam tempoh yang lama. wuhu. Bila tanya kenapa bagi lambat and haritu tak bagi macam dulu dulu? simply they answered, 'bukan taknak bagi tapi bila bagi cepat sangat awak rosakkan'. pffft serius memang betul. Contohnya: phone,music player etc. Bila selalu beri ni, hargai tu tak macam barang yang kita beli sendiri tau. Sebab apa kita nak kita senang dapat. Memang sangat touching waktu tu and terus keinsafan tu datang.
Wangian diberi: Thank you Along and Kakngah bai from Singapore and Seremban

I was like, tak baiknya buat macam tu lagi and terus belajar hargai. Kita pon ada kekurangan dan kekurangan itu lah Allah bagi tanda untuk belajar erti masa hadapan supaya lebih cermat bila gunakannya. Hee Hadiah kawan kawan sekarang ni semuanya cantik cantik, bila tengok happynya and excited dapat hadiah. Ibu tahu aku sukakan hadiah, so ibu and babah belikan almari khas untuk letakkan hadiah. Normally, Bila ada sedih,suka duka sikit sikit, hadiah la penawarnya. Bila hari lahir, hadiah tak perlu cakap la itu lah yang buat kita senyum lebar. Semua sebab hadiah. Hadiah as peringatan and mengikut umur juga. So from there, i learned about appreciate. 
Hijabs diberi: Edast Thank you kak ida

Thank you for those yang sudi beri kita hadiah and guess what, i rajin dah belikan hadiah kadang kadang nampak something cute je i beli and bagi la untuk mereka mereka like my sisters (FL and Azar) and friends yg celebrate birthday. Kami bertiga always keep change hadiah everytime we meet. So hadiah yang diberi mengikut peredaran masa and totally digunakan sepenuhnya. Kalau rasa taknak bagi, beli lah untuk diri sendiri dari menysal tak beli HAHA. Korang boleh la buat macam tu untuk orang yang korang sayang mesti dorang happy sambil sujud syukur dapat kawan macam korang ihiks.
Baju yg dipakai & Makanan lazat diberi: Thank you Cik Epal

Bawak pergi makan pon, dah kira hadiah and ciptakan satu kejutan itu lebih indah dari tiada kan. Positifkan diri untuk buat orang lain gembira. 
Thank you SEMUA KAWAN KAWAN & BUTIK BUTIK

So enjoy your day with buy some present to make around of you feel happy. You will earn more benefits in your life. Jangan lokek memberi kerana kita akan banyak menerima. 

Oleh itu, dengan rasminya blog aku dah ada lagu! So, dengarlah dendangan lagu bukan dari aku tapi dari Noah, separuh nafasku. chet! byebye hee!

12 comments:

aini shahroni said...

bestnyew!! nak juga!! hehe

btw, akak jom join Segmen:I love Rasulullah

moga dapat manfaat dan kebaikan darinya..inshaAllah..sayang akak..muahhhh..ehiks..

DatinWowhh Najah said...

aini: insyaallah :) tq

nini said...

wah bestnya...tahniah...=D

Seneorita Baharin said...

salam....betul tu, best kn bila dpt hadiah, n rasa dihargai sgt.. :) btw nice entry..follow u sis..

Anonymous said...

btolll adiah tu simpan wat berabok huhu t'desak baru gune nice entry datin

DatinWowhh Najah said...

nini : thank u nini :)

seneorita baharin: ya ya alhamdulillah. thank u sis :)

anonymous: hehe aah tu la tu. berhabok dah lemari :) now im grow up, org bagi kita pakai :) hee. sbb kalau brg kosmetik ada expiry date jgk :)

nurfarahin ekhsan said...

bestnyer dpt hadiah banyak2, nak jugak, hehehe

Nur Amalina said...

Oh mih mih..best nyr la haiiii...:-D

NanaPuteriGemini said...

Besnyeee.. makin besar hadiah makin bes kan?? suka baca blog najah..bole tenangkan hati. :-)

cik nur said...

best nyer datin banyak dapat hadiah murah rezeki datin :)

aizadalias said...

hadiah untuk jantung pulak mana? haha =p

Juma Ismail said...

Kalau orang hargai brg yang kita bg, rasa mcm berbunga2, happy :)