Saturday, September 29, 2012

#Alhamdulillah


Assalamualaikum. nyam nyam.

First of all, Alhamdulillah we can still breathe today.
It was like something happened to our life for thousand reason and Allah is Fair. Allah give everything to ensure that we not forget who we are and our future then we can admit that Allah is control everything.

Bersyukur:
Hmm so that perkara paling happy for me is i was got an unexpected result for my subject that i cannot explain how difficult it is. My mum always told me, just pray, lembutkan hati pemeriksa wat so eva and Alhamdulillah doa yang dulu disuruh amalkan telah dimakbulkan. Perkara paling happy is dapat jawab exam and jawapan tu diterima walaupun tak munasabah je rasa kadang kadang. Tapi mungkin sebab kita takut dengan paper tu, so that kita study and rajin pulun sangat sangat untuk score. Bila rasa paper tu senang, i is suka last minit! fair lah kan fair lah lepas tu menyesal.

Bertolak ansur:
Yesterday i went to the taklimat and i was learned 'Mereka tidak akan tolak kamu ke laut selagi kamu tidak tahu berenang' and from there i can say that Allah juga tak akan beri apa yang HambaNya tidak mampu harungi. Bila dengar rasa seperti Ya Allah, betul betul kena kat diri sendiri. Alhamdulillah, Something that make me think for a while. Yang bercakap tu bukan seagama dengan i,but the motivator is very good. We as a human, cannot do two or more  task in the one time. Instead you ada kuasa seperti serbuk pencuci yang boleh menghilangkan kuman serta mewangikan baju okbye. 

Tamak:
Like natural, is that because kita tamak? tak bersyukur? Nak semua apa yang orang ada blablabla. Kadang kadang tak fikir tentang orang lain or sekeliling yang tak seperti kita. I just saying tau. Tapi bila diberitahu and i gained something knowledge semalam i terus berfikir. I suka berfikir something complicated sampai tak tahu jawapan dia mana satu lepastu stress kau sorang sorang. Tu salah satu perkara tamak lah tu, semua nak ada hasil dalam satu masa. Cuba perlahan perlahan. Lagi satu habit i is collecting tote bag, watch and perfumes but sekarang macam more to tote bag. Dah ada dah beg, beli lagi then beg lama tak berapa nak lama tu i tak pakai sangat is that because me so tamak? Kecik ati tauu kite orang cakap camtu . Hee, i beli sebab i suka and i pakai jugak cuma itulah beli tak fikir. Sekarang kalau nak beli, kena fikir, patut or tak patut. Kalau cantik, patut kalau suam suam kuku. . pffft~ huhu#dilema. Just say Alhamdulillah :)

Memaksa:
Perkara i tak suka is orang paksa paksa. Nak nak contoh tempoh is from 9am-11am " Najah, nanti tolong akk/abg pergi blablabla belikan blablabla  and i was OK. Najah, nanti amekkan abg/akk/adik blablabla kat station tu blablabla and i still good, Najah, nanti potong bawang angkatkan jemuran tau! and i was like apa ni?  buli aku ke apa ? :( Dah la masa singkat, cuba bagi i solve satu satu dulu. Penat tau nanti kita stress satu apa pon tak buat. hihi. Last month kalau tak silap, i sharing something with my bestie FL about this lebih kurang bonding time lah kan dengan dia : ' kak, kenapa kita perlu buat dua perkara dalam satu masa ' ? Terus fikir and answer her ' Aah laaaaaaaa kak ! why eh? ' Kenapa tak pernah fikir settle kan satu dulu lagi lega and kita tak stress. Ada yang boleh but a few is cannot. Tapi kalau tak paksa, tak jalan jugak kan? Perkara ni kena pandai psycho , so that people around tahu nak buat mana satu dulu. High pressure boleh jadi gile orang tau. Alhamdulillah, nasib masih boleh bertimbang rasa and ada rasa nak tolong heeks walaupun monolog dalaman.


Everything is, Alhamdulillah sebab we still in the right track and Allah always guiding us. InsyaAllah.

5 comments:

Ammelia Yusoff said...

i took a moment :)

Misz Mieza said...

Alhamdulillah.. =)

aini shahroni said...

nice entry,kak..

thanks for the sharing..
i love it!

http://nurainishahroni.blogspot.com/

Tracey said...

Wowo cutelah gambar tu :)

Khalilah MNor said...

Alhamdulillah... Betul, setiap ujian diberi itu mengikut kemampuan manusia. Dan org mendesak mmg sgt annoying sebenarnya. Selalu jadi kalut atau blur sbb desakan.... Hehe salam kenal.