Saturday, August 4, 2012

Sambal Manis Alaa Si Datin Tuu ~

Assalamualaikum,
Happy 15th Ramadhan and Ramadhan seterusnya to all of you. How's your Ramadhan, Anything change? Hope so.

Today nak share resipi untuk berbuka puasa. Alaa Si Datin Tuu suke buat something senang je. So that, itu akan meringankan beban di dapur. Senang cerita, lagi simple lagi cepat kau kat dapur. HAHA. Ok so, today i just nak share buat sambal manis. Sambal manis ni favorite datin. Sambal ni jugalah sambal pertama datin boleh buat dengan usaha sendiri tanpa bantuan sesiapa. Ada peristiwa pasal sambal manis ni actually Heeks.

Sambal manis ni datin start pandai buat masa umur 17tahun. Masa tu ibu dok cabar datin, "IF TAK PANDAI MASAK, MEMBAZIR JELAH ADA DAPOR KAT RUMAH KITA NI KAN BANG" kata ibu kat babah sambil aku dengauu .Sentap i tell you? haks. Memang kaw kaw and masa tu, babah pon support. Datin ni takboleh orang cabar, kalau orang cabar mmg datin akan buat. Maklomlah, masa tu jiwa remaja and degil. Ibu pon kat office so nak jaga hati ibu, datin buatlah satu menu. Mula mula taktau, buat la menu sendiri. Masa tu, bawang potong dua tak hiris, kau masuk kan lah kan bawang tu dalam lesung batu, kau tumbuk. SAPA AJAR ? taktau. Lepastu amek yang lain, campur cili and blablabla #MENU SENDIRI. Lepas sedih tengok apa aku buat ni, terus buang. Dulu takda lah internet internet masak masak ni sangat tau main friendster je. HEEKS!

So that, nampak cili boh yang ibu dah siap blender dalam freeze. Nampak bawang lebih and bawang putih sebab datin jenis cepat ingat apa ibu buat kalau duduk dapur tapi datin tak sumbangkan apa apa. So, cuba refresh balik. HIHI so datin call ibu, nak tanya tapi ego, letak balik phone tu. hewhwhw. So Datin call maktok kat Pahang. HAHAHA. Konon nak surprise la ibu babah balik office kan terus makan. So datin pon ikutlah resepi nenek. Maka, terhasil lah satu menu pertama dari Maktok untuk datin semasa berusia 17tahun. Tak salah kalau kita share pada yang berminat kan ilmu ni, nanti lagi banyak kita akan dapat:)



Datin show you how and buat lah ikut berapa orang makan ye.

Bismillah..Panaskan minyak dan kuantiti yang biasa dan vol api yang kecil,

i)hiris bawang merah, bawang putih.
ii)ikan billis yang dicuci bersih.
iii)cili boh yang diblender sendiri.
iv) Air asam jawa (sudu besar)

minyak yang dipanaskan tu, masukkan bahan bahan diatas bawang merah and putih hingga garing ikan bilis itu. tapi taklah nak hangus. I mean, naik bau tu, masukkan ikan bilis tu.Kalau taknak ikan bilis pon takpa tau Kemudian, masukkan garam sedikit. Half of small spoon. Lepas 1minit, Masukkan cili boh tu. Cili boh mangkuk kecil/Sederhana Ikut you guys lah nak buat banyak mana. Lepas tu, kacau ia sampai pecah minyak and masukkan satu sudu air asam jawa dan gula dalam 4sudu or ikut lah setakat mana manis yang you guys nak. SETTLE. Siap dah sambal manis.

v) Potong tomato/carrot
vi) Sediakan ayam goreng/telor goreng/daging etc.

Siramkan sambal manis tu atas ayam goreng/telor goreng/daging tu tadi and yes, gaulkan dengan tomato/carrot :) Simple kan! Mana mana yang nak belajar masak, boleh la cuba resipi sambal manis datin tuu. Tak sampai 10 minit pon Sambal manis Alaa Si Datin Tuu ~ 

Kalau nak cicah sambal tu dengan roti pon, apa salahnya!

Tips: Elakkan guna ajinomoto juga membeli cili boh yang dikedai tu dan perencah segera dan gantikan dengan bahan bahan turun temurun barulah sedap masakan tuu :)

Selamat mencuba dan Selamat Berbuka!

tata!


6 comments:

Anonymous said...

great id3a!!

haz said...

waahhh.. sedapnye datin.. terliur tgok ni.. >.< kalau rajin nanti haz pn nk try buatlah. hihi

DatinWowhh Najah said...

annyms: thank u :) lets try !

DatinWowhh Najah said...

haz: Insyaallah jemput buat :) kalau mls cam datin tatau nk masak apa, masak ni pon ok sbb ni fav my family :)

lavenderlover said...

sdp tu..yum2..salam ramadhan juga!

Noraini Suhaida said...

sedapppnyeeee