Monday, March 5, 2012

Surah Al-Qaari'ah


Assalamualaikum . .

Bismillah
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.


A001
Hari yang menggemparkan,

A002
Apa dia hari yang menggemparkan itu?

A003
Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui kedahsyatan hari yang menggemparkan itu?

A004
(Hari itu ialah: hari kiamat), hari manusia menjadi seperti kelkatu yang terbang berkeliaran,

A005
Dan gunung-ganang menjadi seperti bulu yang dibusar berterbangan.

A006
Setelah berlaku demikian, maka (manusia akan diberikan tempatnya menurut amal masing-masing); adapun orang yang berat timbangan amal baiknya,

A007
Maka ia berada dalam kehidupan yang senang lenang.

A008
Sebaliknya orang yang ringan timbangan amal baiknya,

A009
Maka tempat kembalinya ialah "Haawiyah"

A010
Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui, apa dia "Haawiyah" itu?

A011
(Haawiyah itu ialah): api yang panas membakar.



p/s: Surah ini , Najah teliti betul betul maknanya, selama ni Najah cuma baca tapi Najah hanya membaca dan tidak mengambil masa yang ada untuk memahami maksud yang diterjemahkan didalam Al-Quran ni (cuma baca jawinya dan jarang sekali untuk membaca makna/terjemahannya).  Baru baru ni, Alhamdulillah dengan adanya Al-Quran per-kata, Najah rasa lebih seronok untuk mendalami maksud maksud yang ada didalam Al-Quran ( ok fine rasa macam sesi menjual produk / barang barang padahal tak pon , so dont get me wrong hihi i just wanna share about this for you) . Ayat ayatnya sedikit sedikit dan disertai makna yang sangat penting dan senang untuk kita pelajari sedikit demi sedikit  iaitu sebutan jawi dan ia diterjemahkan didalam bahasa ibunda kita (bahasa melayu)  .  Bukan senang hati nak belajar tapi once dah belajar dan faham, InsyaAllah pasti akan jumpa kebenaran dan rasa ingin lebih tahu tentang ayat ayat yang ada di dalam Al-Quran .




Btw, thanks to my bestfriend for this Per-kata . Kami nekad untuk beli sama sama so dapat murah:') .  So, kami sangat gembira hee ~ oh yes, this Per-kata quite good and apa salahnya beli untuk belajar kan :) like my mum' s said, benda lain boleh je beli, apa salahnya beli jugak something yg berfaedah sampai akhirat :) Thanks Mari kita renungkan bersama, InsyaAllah ~





















3 comments:

Anonymous said...

brapa buku ni siz?

Anonymous said...

brapa buku ni siz?

Anonymous said...

brapa buku ni siz?