Wednesday, March 21, 2012

I AM SENTIMENTAL VALUE PERSON : Gelang Emas

Assalamualaikum.

Isu pukau semakin menjadi jadi gara gara seseorang itu leka dan terpedaya dengan seorang lagi hamba tak pernah berguna dalam masyarakat.  Kes pukau ni banyak terjadi pada kaum wanita comel gemu cantik dan juga kaya sometimes tak kaya pon sometimes (boleh buang perkataan sometimes kalau nak jadikan ia rare).

Actually , tak baik pulak kalau nak cakap mereka mereka ni tak pandai jaga diri . Kita tak boleh nak salahkan mereka mereka ni juga sebab mereka dipukau pon bukan dalam keadaan mereka sedar. Now, sambil type ni pon kalau ada yang memukau, boleh je kau type apa apa yang tak pernah kau nak terlintas pon untuk menaip. Get it ? So, apa apa yang berlaku dalam dunia sekarang ni, beware. Kes pukau ni berleluasa, kadang kadang kes itu ditutup pon, still ada lagi .  Kalau tak silap , mereka hanya menggunakan mata dan juga sejenis ayat sehingga seseorang itu menjadi hayal dan rasa di paradise sambil minum air sirap lebihan orang yang dianggap fresh orange yg diminum oleh artis artis luar negara di tepi pantai . PANG! . .Ingatan mereka seperti mereka di tempat yang mereka tak pernah berada. Kesian kan !

Haa sekarang baru nak masuk perenggan pertama, hikhik ! Mukadimah dah lebar, sekarang ni datin nak dok share dengan you guys tentang kes ini . SEMALAM, datin dengan kawan pergi ke satu mall (tak sampai hati nak beritahu dimana) tetapi datin tak expect langsung kes itu terjadi pada diri datin sendiri. Pada datin seperti dipukau tapi bila fikir balik, lebih kurang pukau lah .  If you noticed, datin memang memakai sejenis gelang emas pusaka (don't get me wrong), i just wanna share something.  Ok, dimana mana gambar di lengan kanan datin akan adanya gelang emas itu.  Itu lah satu satunya gelang emas faveret datin suka pakai walaupun datin tau remaja sekarang ni tak pandang dah gelang emas ni, kalau mak suruh pakai (alaaa, tak remaja laaa pakai gelang emas, nak white gold!) itu apa yang terjadi pada datin sendiri. HAHA. But then, i try to wear it back since tahun lepas setelah melihat ibu dok sibuk nak upgrade gelang ni sebab tak muat untuk anak dia walaupun dia tahu anak dia memang taknak pakai.  Untuk menjaga hati ibu yang suci bak softlan wanginya, maka datin kau ni teruskan pakai sehinggakan si ibu suruh buka untuk disimpan semula pon tidak mahu ku bukakan . hikhik ! See, betapa value nya emas pada datin kau  ni!

Lama lama datin pon dah serasi dengan gelang emas love love ni .  Kadang kadang segan nak pakai tengok kawan kawan tak pakai pon sebab datin fikir mereka more tu bracelet white gold watsoeva la kan. Kira nya datin ni like mak mak la pakai gelang emas. Hihi, pada satu malam yang sunyi datin pon tergerak nak tanya ibu about this gelang . But then ibu pon cerita dari awal kisah gelang ni hingga lah datin pakai sehingga ibu jatuhkan airmata menceritakan kisah penat jerih nak dapatkan gelang emas ni untuk seorang anak perempuan dia yang dia paling sayang dalam dunia. Haa (tahan sebak ni kalau teringat balik cerita ibu). Gelang emas ibu dah start pakaikan since datin 1 tahun setengah then, ada rezeki lebih sikit, upgrade then upgrade gelang tu sampai jadi gelang mcm sekarang. How much i love you mum .thank you.

Nak dijadikan cerita, sambung cerita pasal malam tadi .  Datin ke satu mall ni and i won't never expect that gelang yang ibu berikan selama ni berjaya ditukar kepada satu kedai emas ni.  Datin tak sangka, niat untuk cuci gelang emas ini bertukar satu tragedi dimana datin telah menukarkan gelang dari ibu ini dengan gelang emas yang baru !! You know what, datin tak pernah terlintas nak tukar tapi dengan orang itu, datin berjaya tukar.  Gelangnya hampir sama dengan gelang datin cuma bila kita dah perasan, gelang datin dengan gelang baru itu bezanya besar dan kecil.  Gelang emas yang datin pakai selama ini, besar sedikit saiznya berbanding gelang emas yang baru itu.  Orang tu pon persuade datin untuk tukar. Lama juga kisah untuk menukar tu sebab datin tak sudah sudah beritahu dia ' No. .cannot! ini my mum beri dari i lahir takkan senang senang i nak tukar dengan emas yang baru you tawarkan tu walaupun i tak perlu tambah duit' . Datin tetap tegas untuk tidak menukar gelang emas tu sebab pada datin, Ibu dah susah payah beri gelang emas ni and senang senang nak tukar baru yang belum tentu sama .  Dalam masa tu, datin seperti dipaksa paksa untuk tukar.  Dia pon ambil gelang emas datin tu, dikikis pada batu untuk tahu sama ada ia emas atau tidak and i let them to test on my gelang tu.  Dia pon dah dibuktikan ianya emas tulen. Dalam keadaan tak sedar, datin tak tahu how come dia boleh berjaya buat datin ambil gelang baru tu.  Datin pon bukan mamai sebab masih sedar dengan apa yang dia buat tu. So, datin cakap 'ok let say i amek gelang baru u ni, value dia sama tak? then, dia kata sama and you tak rugi untuk tukar pada yang baru'.  Datin tak kisah apa dia cakap sebab yang datin kisah is, my value on that gelang emas and value kasih sayang seorang ibu di atas gelang itu.  So, around half an hour macam tu, kawan kawan datin pon masuk dalam kedai tu and tanpa tahu apa cerita kawan datin pon agree sebab nampak cantik dari gelang datin yang lama .  So datin pon agree untuk tukar .






Before that, datin ambil gambar gelang lama datin sebelum ditinggalkan di kedai itu.


Muka orang tu, happy sangat sebab dapat ambil gelang datin tu and datin pon terpedaya akhirnya untuk gelang baru tu tapi dalam masa yang sama, sebak jugak la tengok gelang ibu bagi tu dia dah ambil .  So datin kerap jugak tanya kawan dalam kereta and call my other friend tanya pendapat tentang gelang emas ni.  So masa dalam perjalanan nak balik ke Shah Alam tu, kawan kawan pon  dok bincang sama if mereka ditempat datin, mereka tukar atau tidak.  Half kata, tukar and half kata tak perlu. Datin drive dengan hati yang tak tenang sangat and masa tu nak menuju kedai makan.  So, untuk kepuasan hati, datin pon BBM ibu datin tanya about the gelang. Honestly, masa datin nak buat keputusan tu i never think about my mum tak terlintas nak tanya dia dulu. Bad me ! Sebab masa tu, just fikir value and tak guna langsung phone nak try tanya watsoeva sebab takda ruang diberi untuk itu.  But then one word my mum balas ' adik, kalau adik sayang ibu jangan buat apa apa pada gelang tu sebab emas dulu dengan emas sekarang berbeza kualitinya' . Wuwuwuw, i was like. .SUBHANALLAHHHHHHHHHHHH ! apa aku dah buat ni  ??! Masa tu, ibu taktau apa apa pon lagi and tak tau yang datin dah tolak gelang emas tu. Patut lah bila datin fikir, dia berani tukar gelang emas itu dengan datin tanpa ambil sebarang wang tunai pon.  Sebab value gelang datin itu lebih tinggi dari gelang dia beri tu. Patut muka dia happy.

Masa kes di kedai tu, datin ada ambil name card dia .  So, senang datin contact terus dia and i want back my gelang tu atas alasan yang sangat kuat but then, dia pon macam curiga on me takut sangat gaya dia.  If datin lambat tanya ibu, sure dah lebur gelang emas tu :'(.  So datin and kawan kawan makan  and datin makan pon tak tenang fikirkan apa yang ibu beritahu tu.  Kerana kasih sayang, datin gigih tak fikir waktu tu lewat atau tak, terus speed up ke sana semua . Deal dengan orang tu tunggu dimana, and dimana.  Alhamdulillah dengan baca ayat ' rabbi yassir wala tu assir' alhamdulillah, gelang itu datin dapat semula and i was like. .Subhanallah besarnya nilai kasih sayang dari ibu.  Bila compare gelang lama and baru, sangat berbeza. Ringan sangat berbanding gelang lama datin tu. I miss my gelang :').  Masa nak tukar tu, datin soal dia juga, why tou force me to changes that gelang ? WHY?!! you know what i am a women but then don't easily silly me . Patut you force me like that . Haih, im sorry to you too cuz tak fikir panjang and i know our conversations . Datin cakap macam tu, terus dia rasa bersalah sangat but then datin bukan niat nak buat dia rugi tapi jangan perdaya dengan cara begitu and dia sebut something tak sedap . Masa tu datin teringat kawan datin pesan, jangan pandang mata dia masa ambil gelang tu, kawan2 datin semua keluar dari kereta and masa tu dia agak risau so tak berani nak gaming me again. Boleh bantu orang lain berjaya tapi syarat nya mereka perlu jujur. baru lah pelanggan sayang. heheh ~.

So, to my mum . .i love you so much. im gaining something new about value.  Everything you gave to me, tak sama seperti dengan apa yang saya cari . You wanna look me happy everytime and i should make you more happy, ibu. im sorry , i love youuuuuu ibu ! lepas ni, nak suruh ibu simpan semula hihi . risau ~ So you guys, hargai. belajar hargai .pesan untuk diri ni juga :) Everything you do, ingat dulu ibubapa you dulu.  You will look much more better . heee ~

Baju hitam , puff di bahu yang dipakai adalah hadiah dari : EDAST BUTIK


gila stylee , panjang karangan aku minggu ni.
Ia ikhlas datang dari hati. hee ~


byebye.
Datin.Najah




16 comments:

ikafantasi said...

datin..actually i someone yang ada pngalaman keja dlm bidang emas.. betul kata ur mum..mmg beza emas lama n sekarang..n 1 more thing, sekarang ni byk gelang yang design mcm tu means ada love, bulat2 ke..tapi sebenarnya dalam bentuk2 tu kosong..ringan je..means emas kat luar je..fhm x?hehe..

anyway u buat kputusan yg btl..

Datin Tuu said...

ikafantasi: yes tu sbb ringan sis, die xjujur ngn sy.

ayne said...

datin, nak tanya la.. yg kaler kelabu 2 singlet ke apa.. dia ttp vontot kan.. kalau singlet mcm tebal ja nk pakai.. huhu

Datin Tuu said...

ayne: hee aah tu extender :) voir punya. try cari :) tak tebal pon :D

Cik Sana'a said...

Datinn!!!! :D

Bunny Nur Riena said...

nasib baik ar dapat balik kan.. pengajaran utk semua, jangan membelakangkan ibu bapa kalau nak buat keputusan..

Anna Aziz said...

wahh alhamdulillah datin get it back kan... lps ni kena hati-hati aww

Datin Tuu said...

cik sana'a: hi awak :)

Datin Tuu said...

bunny: yes sis . btul tu, im crying when i called my mum. serious Allah lindung. doa sentiasa bersama kita dari mereka :)

Datin Tuu said...

anna: yes sis. alhamdulillah. thanks so much sis <3

eqa sulaika said...

msih ade pukau2 ni kan ?walhal dunia dh moden.Nak muah je golonan yg mengamalkan syirik ni kan.

Datin Tuu said...

eqa: so u need to be careful always sis :)

NURUL QURATTUL AINI =Ɖ said...

akak comel laa haii.. waah shopping2. hehee

Pieh Rizfie said...

datin...hehe...sy komen lg...smlm tgok safiyya and bestfrend datin..Fatin liyana yg cntik tu...wow..datin cantik sgt actually..suke datin..tp kan..dlm tv tu..datin nmpk kuwus je..hehe..btol x tipu tau...suke datin tau

nyra said...

babe..nangis i bace.nasib baek u realized it cepat.next time mntk pendapat ibu k.

oh..how i miss u so much

cici tembikai said...

babe, nasib baik you mintak pendapat your mom. sayangnya lahai. and yeah , bukan nilai emas tu , sentimental value tu penting jugak tau.

i pun jenis yg sentimental, tak sanggup nak tukarkan barang lama. tk kisah lah emas ke, hp ke, sayang ='(