Wednesday, November 16, 2011

Vietnam Yeay naik Sampan yoww !

Assalamualaikum .



haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaai ! Ok before this datin dah promise nak update about entry datin naik sampan . Excited actually nak bagitau orang datin naik sampan ! alahai, tapi cerita tu datin pop-up kan after this ok ! 

#Day 3



 Ok pagi pagi dah keluar hotel . Subuh kat sana mcm biasa lah satu jam awal dari jam Malaysia kita . You guys kalau nak ke sana, jangan lupa bawak compass kecik tu, sana susah nak dapat kiblat sign , selalu atas siling ada show up kan mana qiblat tapi sana faham faham je la . Sama je country lain :) ok next,  lepas datin breakfast dengan family datin tunggu la kereta untuk dibawa ke MEKONG !

Mekong ni nama tempat dimana perkampungan di sebelah laut ;) Kat sini you guys boleh rasa sendiri naik bot. Dia lebih kurang mcm pegi Pulau Tioman. Kan ada jeti bagai tu kan. .lebih kurang camtu je sebenarnya .Hee :) Masa datin sampai sini , datin tak expect la tempat dia mcm tu sebab datin just ingat, sampai sana terus ada kampung :D tah bila nya nak naik bot sebab ibu cakap nanti naik bot nanti pakai seluar jangan nak pakai pelik pelik . Pelik pelik tu mean datin nak pakai dress la konon. Haks!  bajet jLo datang Malaysia pakai dress kbai.


So, naik lah kami sekeluarga bot itu . Licin and risau kat ibu sebab ibu pakai sandal . Anyway, sana famous sungguh topi  mcm orang sebelah datin pakai tu, menyesal pulak tak beli . boleh buat tudung saji kat rumah sewa. heeks ! naik bot around 15minutes la untuk ke kampung tu :)


Ok babah la terpaling seronok  Rindu katanya ! walaupun baru lps operation, tapi babah masih kuat utk ber holidayyyyyyy! sayang babah ketat ketat laah!


 Yeay, Dah selamat tiba kampung . Hehe ! Kampung mereka tu, sebuah sebuah. If ada salah seorang dari keluarga dia meninggal/mati, mereka akan kebumikan di kawasan rumah mereka. It was like makam mcm tu . .Masa datin jalan jalan sorang, yela kan datin suka explore sendiri lepas tu cemas mana semua orang ! heh . Haa masa explore tu, datin pelik la apa batu besar kat dpn rumah ni, datin masuk datin pegi pegang, baca papan tu. .la kubur ! haa mmg tak la nk ddk lama situ. nasib suara kuat, laung nama abang! HAHA. tq abg sebab sudi patah balik cari aku! :D see , suasana dia lebih kurang kan kat Malaysia tapi tu la datin lama dah tak alami suasana camni .


Yeay lagi sekali ! part ni datin suka sebab datin disuruh pegang sarang lebah berkotak and dilimpahi dengan madu asli! ahhh ~ first experience actually . Masa ni babah takut takut nak bagi datin pegang tapi ibu suruh pegang ! haha . yela, risau la kan dia terbang ke apa. sebenarnya lebah tu baik baik semuanya (lepas berjaya cakap la camni, kot die terbang ritu, jahat la lebah tu? peh gila) haa masa pegang ni, ada jugak satu dua terbang kat tudung, nasib tak turun muka. kalau tak, bermadu muka datin. heeks PANG!


Haa, da disuruh pegang kotak, disuruh pulak celup madu celah celah lebah tu ! heh . nasib nasib! (cuba perhatikan muka uncle tu, sapa yang cemas lebih sekarang? hihi)  Datin rasa dia geram dengan datin sebab datin tarik tarik tangan time ni,nak ke taknak, sekali dia tarik. .'dont weerrryy kakak' . .maksudnya 'don't worry datin' lah kiranya :) they can speak Malay lil bit actually so no need to worry nak hafal beli kamus bagai . Masa celup madu ni, Ya Allah seronoknya la siap ada supporter kat belakang (puan ibu) hehehe. syiok habis !


nyummmmmmmmmmy ! lazat sudah ! haha.  part ni pon best. rasa nak celup lagi ! hihi ! yeay, BERJAYA. i did it :) happy tau ! cabar lah saya lagi, saya buat ! Semua ni sebab datin mmg takut sangat lebah. biarlah ular ke apa, tapi lebah mmg datin takut sangat sangat ! ni la jadinya kan. . madu dia best , mcm dalam botol yang kat sini orang asli jual tepi jalan tu kan. .lebih kurang la. tapi sini mahal kan, sana kami beli dapat murah :)

Lepas tu, kami disajikan dengan small cup of 
1/2 sudu madu +limau nipis +air panas  !
hilang dahaga berjalan panas panas terik tu kan . sedap sangat hasilnya . just tambah 3 itu saja :) khasiatnya tinggi :) cuba la buat kat rumah :) selain tu, makan jugak halia tapi dia dah siap proses, pon sedap  .yela semua sedap kalau tak sedap buat apa dorang nak sajikan kan :) anyway walaupun simple tapi best . jangan lupa beli tau kalau awak ke sana :) ehe ! tapi jangan terkejut kalau mereka keluarkan ini !



OK fine, masa dia keluarkan ular ni, betul betul belakang datin ! datin boleh leka siap pakai gincu lagi. abang datin dah tau tapi taknak cakap FINE. ibu dengan babah chill sudah buat bodoh je sebab tak perasan apa . Sekali, toleh belakang ada makhluk lidah bercabang ni ! apa lagi, menjerit lah !
thank you sangat nasib tak muntah ! dah la datin geli ! ibu dah cabut lari sebab terkejut HAHA. comel gile time tu . .



kat sini penuh dengan beg beg and kraf tangan . .beg beg dia murah sangat ! contoh beg yang datin pegang ni kalau pandai tawar,  duit malaysia RM 20 lebih sahaja ! naisssssss kan!


Jalan lagi dan jalan lagi, banyak barang barang dijual kat sini. Haaa if nak tau, kat sini boleh tahan lebih murah dari di bandar tu. So, mana yang rasa blh nak beli and pandai tawar, beli sini pon ok. kadang2 kat sini ada yang banyak dari bandar. can u get it?


Selesai semua tu, kami disajikan buah buahan fresh dari sana :) syiok sudah !  Kat sini, datin sekeluarga dimainkan alunan music and ada 4org penyanyi nyanyikan lagu lagu Vietnam :) 


terhibur jugak la sampai habis buah buahan di atas :) hehe ! 



Chaak ! pulang  ke jeti dengan menaiki SAMPANNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN! argh, excited nya ! ok berjaya jugak naik sampan. .from here jalan kaki menuju ke tempat sampan tu takda la lama around 4minutes saja :)


Nenek ini berumur 71 tahun! tapi, boleh lagi mendayung sampan ! challenging sudah  + datin sedang rakam video tapi video belum transfer. kalau tgk video baru ada feel kot !


Hello world, this is Sungai Mekong :) pernah dengar? YES, dalam buku sejarah masa sekolah ada belajar ! Itu pon ibu yang menekankan 'hey adik! dalam buku teks sekolah takkan tak belajar' ok, itu la cedera parah bila belajar untuk exam sahaja! HEHE. Bukan apa, pengalaman naik sampan ni sebab mereka kat sana, mencari rezeki dengan mendayung. kita tatau apa kan? thats why kita kene rasa susah di negara orang. Bila kita di tempat mereka, baru kita tahu, mereka bekerja ikhlas. Kat sana lagi satu takda peminta sedekah. .they willing to do their work and request you money. Contoh, lepas keluar dari mana mana shop, ada pakcik datang nak lapkan kasut babah. bagi la dia duit malaysia RM1 . Dia taknak, dia nak RM10~ HAHA.  so from there kita tau dia bekerja. .kat sini, kalau RM1 da kira boleh buat peminta sedekah gembira kan. .sana, demand sudah :D tergelak kami anak beranak ! enjoy.


 Ibu enjoy anak dia pon enjoy ! hee . seronok la kawan kawan, sebab pergi dengan family . Apa you nak you dapat ! HAHA. banyak lah kau !



Hee . ok abang ! thank you so much for being nice. tak sangka kau terlalu baik dan aku sayang kau sangat sebab banyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaknya gambar aku kau snap tanpa pengetahuan! HAHA. happy sudah !


hehe balik pon disediakan air kelapa bebehh! Done for Sungai Mekong  and jom kita proceed .


Next, We proceed to Bentan market area ! Sini banyak jugak barang barang . Mmg tempat night market , dan tempatnya tapi dibuka siang :) 



Kebetulan datin kesana, hujan pulak time tu. Kami pon nasib baiklah dibekalkan baju hujan ! hee comel sangat time tu. Pakai baju hujan balik hotel sebab hotel dekat sangat dengan tempat tu :) Nak snap pon, battery almost weak so satu je berjaya snap ! itu pon,
 gambar berhujan di tempat orang :)
Kat sini shopping pon around 2hours. yela, belikan ole ole untuk yang teringat ! haks ! :D
balik la ke hotel kami selepas tu. .dan malam pula kami dinner di Lion City Restaurant :)



#Day 4

Alhamdulillah selesai pon percutian kami disana. .Bersiap untuk balik ke Malaysia :)
Flight delay disebabkan cuaca dan datin mengantok sangat . Nasib ada entertainment kat airport. heehe ! Uncle sebelah ni pon lebih kurang . prapapapa! done !






Thank you guys . if you guys pergi, enjoy urself ok! seronok :D hee take care semua ! + all pictures in here was taken by Samsung galaxy S2 . Enjoy among yourself dear,
byebye.




12 comments:

.eypgonzales. said...

datin yg comel n gojes ...!! sronok nye dpt pegi holiday ..!! :)))

shaFazie said...

wahh bestnya...:)

midie said...

sorry datin tumpang tanya datin ni anak x-footballer?

NinaAz said...

mcm best jea madu tu!

aein pandy said...

tergamam baca cter datin..)

hazanis said...

bestnya..bila la dapat p sana..=)

Liya Laa said...

Syiokkkknye datin :D

Anonymous said...

wahhh,datin..
adores u so much...
i wish i can b juz like u...
so much confident..

well,i nk tnya datin..
sy ni pendek lg ssh nk cari baju..
so is there any places that suits me..
tqvm <3

zOeY zAu YaH said...

syoknya jln2..hihi

cik tyka said...

wah datin . syiokk bangat !

Mrs. Lady's Stylo said...

Salam buat semua stylo ladies di sini! :)

Khas buat PENCINTA HANDBAGS!
Koleksi yg menarik & stylo serta tips2 berguna.

Kunjungi kami di http://mrsladysstylo.blogspot.com/

TQVM! :)

Datin Tuu said...

thank u smua . sorry datin baru baca komen you guys. heh, mmg la seronok syg! sbb dgn family :) heheh plus tempat murah pulak ! mesti la mesti la :) korang kalau pegi, jgn lupa datin eeeh!