Tuesday, September 6, 2011

Betapa beratnya tugasmu wahai Encik SUAMI

Dulu selalu tanya babah, 
"babah, kenapa kalau lelaki nak 
kawin mesti berpeluh peluh kat muka dia ?"
then babah jawab la jawapan mudah utk datin yang baru berusia 5 6 tahun mcm tu , " ouh, dia panas tu rumah tak bukak kipas" haha ! datin pon yakin jawapan babah tu betul sebab kebetulan rumah orang tu mmg takda kipas . .sebab babah suruh focus belajar toksah tahu pasal ni . lawak la .

Here, datin nak share something dengan you guys:


"Aku terima nikahnya dgn si dia binti si ayah dia 
dengan mas kahwinnya RM.."

Bunyi mcm senang kan? nah ni erti sebenar dia:

 " Aku tanggung dosa dosa si dia dari ibu bapanya, apa saja dosa yang dia buat, dari dedah aurat hingga ke tinggal solatnya, aku tanggung dan bukan lagi ibu bapanya tanggung, dan aku tanggung semua dosa bakal anak anak aku. Kalau gagal, maka aku fasik, dayus dan aku rela masuk Neraka dan malaikat Zabaniyah melibas aku hingga pecah badan aku"

Subhanallah, itu lah amanah untuk seorang suami.

Majlis Akad Nikah my cousin- KakNgah Baizura and Abg Syakir :)

then, bila umur da meningkat ni baru tau kenapa mereka berpeluh and gugup . Lelaki kalau tahu hukum menjawab ni,  pasti dia akan tahu penat jerih menjaga rumahtangga . It's their responsibility as husband dan juga ketua keluarga. Thats why my mum pesan, tanggungjawab suami ni berat. Isteri pon mesti lah bertolak ansur . Kita pon tau kan si suami menanggung macam mana, isteri pun perlu disisi suami anda know the situation. Kalau suami dan isteri buat hal, datin no komen la kan :D hehe . Tapi berdoalah supaya dapat mereka yang baik keturunannya, baik dari segi agamanya dan baik dari segi peradabannya . InsyaAllah, kalau doa ini dibaca setiap kali hujung solat, Allah itu maha mendengar . .Pasti akan Allah hadiahkan ;) Jangan sesekali lupa yg Maha Esa walau sibuknya kita . Allah tak pernah lupakan kita yang sentiasa dekat denganNya.


Santapan Raja Sehari my cousin - Along Suhaila and Abg Afnan ;)

Ramai kawan kawan datin dah bergelar isteri orang , suami orang . .Syukur Alhamdulillah. seronok sangat mereka and paling happy for me is the babies ! comel cantik mcm ibu ayah dorang :) Semoga berbahagia hingga akhir hayat :) Minta doa ibu bapa juga. Temukan jodoh yang baik baik untuk anda semua .Doa ibu bapa adalah satu kebahagiaan dan kita akan dapat keberkatan :) Takpun, masa solat berjemaah bersama keluarga tu, hayati doa si ayah , mesti ada terselitnya doa untuk anak anak . bahagian tu datin tersentuh sekali . Siapa lah kita tanpa keluarga. Habiskan waktu dengan mereka cukup lah untuk datin . 

Bila dah jadi isteri orang , kita tak full time bersama mereka . Kena ikut suami . .kalau ke sana, sana lah kite :) kalau jauh , jauh la kita kan . Tapi perempuan kalau boleh mesti nak dekat dengan keluarga mereka kan . HEHE. Advanture la sikit kan, jauh jauh sikit kan .

Ok, just wanna share with you guys. 
Thanks Hadi for this information. 
see you guys !
tc, love- Datin.

7 comments:

Anonymous said...

love this post datin

alongcute said...

alahai datin,..ade gambar along disitu.comel sunggu!

IDA said...

luv this post..bkn mudah utk menjadi suami :)

pAri-ParI tErbAng tiNgGi said...

entri yg bes...

Anonymous said...

walaupon kak ayu da kawin tapi entry datin menyedarkan kak ayu dan kak ayu menghargai suami kak ayu. tq datin for this entry i love your speech in your blog.nice like you and you sangat kuat semangat datin

Datin Tuu said...

anynms: heee thanks awak :)

alongcute: only you . thanks along :)

ida: yes dear. sukar sbnrnya :) so, bersedia lah ye. . hehe cari la yg terbaik :)

pari pari: hehe sbb ni realiti , sis :)


anynms: hi kak ayu :) terharu* dont be sad sis. akk , thanks singgah blog :) i biasa2 je sis :)

shahril amie said...

tq datin 4 share diz.b.t.w i saw u and yur mum near at my house.nice with baju raya.cute girl keep blogging girl i love all yur entry.-shah