Sunday, August 28, 2011

Kuih versi Datin . Awww ~

Syukur Alhamdulillah :)
Harini walaupun demam but, terpaksa lawan .
Kene kuat . .Kuat semangat ! nak raya weh nak raya !
takleh nak manja manja sangat datin ni :)
buat penat orang keliling sajee .

Operasi mengemas bersama family
 alhamdulillah,
SELESAI jugak harini .
Datin tak tolong mengemas melainkan 
menyapu bilik sendiri je tadi 
wakakaka. Bukan malas tapi datin di kecualikan kalini .
HAHA. sebab apa, sebab datin buat kuih raya datin !
haa, sapa cakap org demam tak boleh buat kuih raya ?!
boleh je bah ! ok bah kalo kaww gituu :D

Sehari ke sehari datin buat kuih sendiri. 
nekad tak penah putus, 
tapi buat masa ni menjadi la . .
datin suke ubah suai resipi . 
Bila orang tanya, seronoknya share
resipi sendiri kat orang lain. 

Okey, actually datin tadi kemas kemas
dapur and terjumpa corn flakes lebih .
Datin pon tgk dalam freezer ada butter and telur .
Haa, apa lagi ! but, datin rush beli tepung kuih tadi.
bila babah tau datin klua, kene marah sbb demam.
sangat tak best tapi kjp je. hehe.
sebab tepung dah habis .
Sibuk buat kuih lain before so habis la.

before bake .

Datin nak start share ni, you guys berilah nama sendiri ye. .
sebab datin rasa tak tau la nak bagi nama apa.
Dalam fikiran datin, nak letak 
"ala ala cornflakes kerlass datin"
ok kalau you guys baca pon rasa nak bagi kaki.
sorry . tah la. .hmmm "cornflakes datin" je la :)

Ok ada yang minta resipi ni di FB lepas datin post di wall.
maaf datin tak dapat nk reply dgn 
pantas sbb busy di dapur kan.
Ramuan sangat senang , 
adik darjah 5 pon boleh buat.
syarat kene ada bahan bahan je.

Come, i show you the bahansss :D
rosak english aku !

1.cornflakes (ikut la banyak mana you nak )
2. tepung kuih (ayak dulu and sukat agak agak la banyak mana cornflakes you)
3.esen vanilla (satu penutup shja)
4.kuning telur(without putih telur)
5.tepung penaik sikit je(jgn byk sgt)
6.cherry, raisin and apa apa jela ikut hati you guys :)
7. butter (250g)
8.gula halus
9.bowl , sudip kuih, small cup and plastic putih


1.masukkan cornflakes tu dalam plastic and ramaskan dia. datin tak hancurkan sangat, biasa2 je.

2. Putar butter and gula sampai dia jadi rata and cantik .

3. masukkan esen vanilla and kuning telur , kacau hingga rata jugak.

4. Ok, dah rata tu, masukkan corn flakes yang dah hancur yang you guys da ramas ramas tu.
    JANGAN GUNA BLENDER YE KAK :D dah suruh guna tangan, diguna blender pon ssh jgk tu :D
    OK, masukkan cornflakes and sambil tu masukkan tepung gandum/tepung kuih yang you guys da ayak 
     tadi tu . .berselang selang la masukkan tu ye . 

5. Ulikan adunan tu sampai dia nampak lembik . jangan risau, mmg dia akan jadi lembik . 
kalau tak lembik jgn letak air :'(
letak tepung sikit. ok :)

6. Ok, dah siap uli tu, biarkan sekejap .

7. ambil sudu/garfu kecil . .letakkan ia dalam cup :) 

8.taburkan cherry ke apa2 ke atas tu supaya nampak cantik :)

9. bakarkan dalam suhu 150c and dalam masa 25min-30min. sampai dia garing ok :)

10. ok, angkat dan tunggu dia sejuk mcm kuih biasa and baru letak dalam bekas ;)


senang kan ?? kuih yang senang pada
 datin utk dibuat dalam masa ni.
Buat kuih susah susah rumit dulu, 
now buat yg paling senang, 
rasa mcm berlagak kat dapur.
HEHE. 
ok dear, selamat mencuba ya !

5 comments:

cik hani said...

cornflakes memang sedap...

Datin Tuu said...

cik hani, dah buat ? jom la buat ;) datin buat tad paling datin kene byk sabar haha

asyiqin nasir said...

eh datiin I pon baru buat.. hehe...

xpi lain sikit, lagi senang sbb I mls sikit..haha..

Nama biskut cornflakes I : Biskut Money Bead..haha

Datin Tuu said...

asyikin : haha tu sgt comel ok sbb melibatkan money hahahaah!

myezatul aQma said...

wah..akma pon tengah buat biskut cornflakes