Saturday, August 20, 2011

Kuih raya bersama AYAH TOK and MAKTOK :D


First of all, datin nak ucapkan 
Selamat Berpuasa to all of you
walaupun datin tau, dah mmg
 penghujung Ramadhan da pun :D
But, its okey kan wish you on this. .
sorry la cik epal. sbb muke aku baik gayanya, gambar kau aku ketepikan :D xoxo

Harini hari Sabtu. .So i feel free to blogging .
Sometimes i lupa yang i ada blog and kalau teringat pon,
hold idea tu dulu sampai hilang idea tu. .
YES and that was me ;)

Harini datin penuhkan masa di rumah nenek. .
packing tempahan kuih raya . .mana yang tak cukup,
notice kan. .mana yang settle, ketepikan . .
Datin bersyukur lah sebab maktok datin masih sihat Alhamdulillah. .
i know keadaan maktok but dia langsung tak tunjuk sakit dia depan anak anak
juga cucu cucu nya :)

Nowadays, ramai yang buat kuih raya modern. .Traditional? makin lama makin lenyap.
Yang ada pon, susah nak dapat . .itu pun, rasanya tak berbaloi dengan harga . Puas tertipu, tu datin 
mention about this.Keluarga datin bergantung pada maktok je la untuk tradisi kuih traditional ni. .:)
Buat kuih ni senang je, tapi yang jadi susah bila adunan tu tak menepati.
Datin pernah la jugak give up tapi bila fikir, tak kan semua benda nak buat setengah jalan, macam mana
nak dapatkan hasil kan . .nak nak datin ni mata duitan macam mana nak kaya? HAHAHA. ok tak senonoh ! gurau je (dalam gurau tu kadang kadang ada jugak la perasaan mcm tu) :D Kene cari laki bertitle Dato' mcm ni baru Datin :D ok tak kelakar.

Actually, alhamdulillah. .tempahan yang datin buat chocolate chip/badam and Wholenut Butter. .itu saja raya tahun ni datin boleh sumbang tenaga. .Dulu datin cuba buat choc chip and bila sambutan Alhamdulillah, datin hargai sangat and datin upgrade kan jadi dua jenis so tercipta lah wholenut butter , hey mcm bagus tercipta tercipta kau datin.

Maktok buat biskut kelapa, biskut kacang, loyang(Kuih Ros) . Agak tak berdaya kadang kadang, tapi untuk rezeki keluarga, teruskan juga la :) seronok bila berjaya ! datin la tu over excited. kemahen menunggu oven tu bunyik. .dengan harapan. .menjadik la tolong la tolong la. :D Resipi yang datin buat tu, semuanya dari Maktok jugak . .Turun temurun . .yela, Puan Ibu bekerja so datin lah pengganti :) 
Tok Ayah comel. .kerja Tok Ayah is menyusun kuih tu dalam balang dengan sangat rapi, kemas can CANTIKKKKKKKKKKKK! Datin pon gagal nak susun dengan elok kalau banyak2 mcm tu. .tapi, it was COOL guys !


Datin bekerja from Monday-Friday so i dont have enuf time to finish up all the things kan, so i stop for working and berikan tumpuan untuk semua ni + i dapat rehat cukup cukup sebab seminggu lepas raya, nak balik Puncak Alam balik T__T. ok itu sangat sedih. Datin rasa tu je kot nak share about kuih raya.
next time, update about raya :D HEHE!

ok guys !
see you, taking care!
xoxo !

p/s: manfaatkan 10 Ramadhan Terakhir ini ok ! minta doa seikhlas hati. .bersihkan diri ;) kerana anggaplah dan mungkin ini benar Ramadhan Terakhir untuk kita :)



Post a Comment