Friday, May 27, 2011

Menghargai mereka , jalan jalan ke MELAKA !

Assalamulaikum. .

YA ALLAH. .hari ni serious. tunggu brapa hari nk update, tak boleh boleh. bosan la. . Faham tak bosan ?
Bosan sangat datin rasa ni. Rasa nak mandi kali kedua pon ada.Bahang la. Bahang . tapi bila fikir bosan, tangan tergerak nak online !Rasanya dah sebati kot bosan je online, bosan je online tapi kerap online pon boleh menimbulkan perasaan bosan . HAHA.  Tu blm tgk ibu datin lagi tu kalau online. Kemain handal ibu online skrg. Kadang2 babah yg tido dulu. Ibu buat keje + online . kadang2 kacau ibu sbb datin cuti kan, so tido lewat.

situasi datin dgn ibu (datin di sofa, ibu di meja keje ):

Datin:  “ ibu buat apa bu?”
Ibu: “. .buat keje . .lah “
Datin: “ oooo keje ibu asek tak hbs je . sian ibu. “
Ibu: “ baru namanye keje ,adik !
Datin: “ ooo nk tgk ibu pye keje “
Ibu: “nak tlg buatkan ? ibu sebut, adik buatkan blh? Ibu 
        ngantok lah”.
Datin : “boleh boleh ! adik pon tgh free ni"

(Datin pon datang kat desk ibu !)

Ibu: “OFFLINE LA FACEBOOK IBU TU. BUKAK FOLDER BARU 
        BWH MY COMPUTER”.
Datin: laaaaaaaaaaaa adik ingat ibu mmg tengah buat  
          kerjaaaaaa ! ONLINE KE TADIIIIIIIIIII!
Ibu and Datin: KETAWAA  sampai puas !

Haa, see ! ibu den pon online tau ! korang apatah lagik. Ececey ! rasanya tiba masanya kita bawak mak kita jalan jalan lah tak kasi dorang stress mengadap keje je kan ! So datin pon tak plan actually nak bawak ibu pegi jalan jalan. Kalau plan mesti tak jadi. Ibu tetiba letih la, ibu tetiba ada keje la. So malam tu just borak borak dengan ibu . Tanya ibu available tak esok hari tu (Ahad) . Ibu kata ibu FREE. Bawak la ibu ronda ronda. Asek  klua dengan kawan adik je, bila nak bawak ibu? ;) comel kan ! simpan perasaan rupanya !  HAHA. Luv u la ibu ! ok so datin pon decide “ IBU ! KITA GI MALACCA JOMMMMMMMMM”. aaa ibu pon excited ! boleh laaa adik ! laama da tak pegi Melaka balik kampong pon tak lalu kat A’Famosa tu ! :)  iyooo..tak cayo lak deh . kampong je kat Melaka tapi pegi jalan2 nye jauh sekali :D hehe. So ibu terus excited langsung tido. .( apa cerita kerja tadi? :( ) ok ibu tido lps baut keje . excited la katanya so ada lah smgt. Datin pon :) Datin and ibu dah agak kalau jalan jalan ni mmg babah tak akan nak ikut sebab bila anak beranak dah keluar, baliknya lewat ! babah tak boleh MISS bolasepak kat tv tu !  tapi call nye si ibu, kerap sangat ! risau anak bini . .hehe comel ! suruh ikut, taknak. .kan dah resah . .;) so ibu and datin pon ajak lah nenek and atok ! hehe !  orite ! lets we begin with the chapter . .

Chapter  1 :

Datin pon gerak pergi Melaka  dengan membawa boss boss  seperti  ibu, atok dan nenek kesayangan :) dengan hanya  meng- offerkan diri untuk jadi driver, jadi tambang minyak, told and sebagainya di support sepenuhnya oleh Puan Ibu :) HAHAHA . (sptutnya yg mengajak kene belanja, ye tak ? )  Kereta yang baru saja di SERVICE  telah Berjaya sampai ke destinasi . hikhikhik !

Chapter 2 :
Tiba nya di Melaka, datin cari parking . Parking Alhamdulillah ada . dekat je depan Taming sari. Tau kan Taming sari tu apa ? Taming sari tu, is menara yang you all kalau naik, boleh Nampak satu Melaka .  Tinggi. Berbentuk Keris, itu sebab nama dipanggil Taming Sari . HEHE.  Harga utk naik itu menara is RM 20 for Adults  and RM 10 for Children (under 12 years of age) kalau tak silap datin . 
tapi rasanya tak silap :)  Ini Taming Sari ( Lebih kurang 7 8 9 minutes la camtu atas tu. ;) nanti you guys try ok !

Chapter 3 :


Lets proceed . after Taming Sari, kami berempat naik Malacca Duck ! Malacca Duck ni,  Malacca Duck Tours ! sebuah bot la jugak mcm itik boleh lalu atas laut Melaka and atas jalan raya. Bila naik bot kuning ni, datin rasa datin la Princess Kate tu HAHA. Yang dok kawin ngan Putera William tu . (ok merepek) tapi rasa Ya Allah, tlg lah ! cepat la masuk air. Haha mana taknya, dah orang kat traffic light stop so mesti la tgk tourist atas bot. Tapi takpe, datin buat buat datin  from Lubnan ! haks ! tolong lah datin, u are Malaysian ! yes I am ! I am Malaysian. .so bila fikir mcm tu, datin boleh lah pandang + shade di wajah . .aiyoh . .sangat ceria ! Hello Malaysia ! I am datin :)


So, time to masuk laut. Bkn masuk. .tapi lalu atas laut tu ! waaa comel je bot tu atas air ! rasa mcm  ee yeke ni atas air. Haha pulun la dengar amoi blakang tu excited. Atok pon suruh snap gambar masjid, star cruise, bot nelayan bagai .

atok ni comel, tapi candid je. .tetibe mcm A.GALAK :) hee .
 cuma misai atok datin kebawah, A.Galak ke atas :D
olololo omeynyeeee iyeeeeeeeeee :)

ok, settle . just took  45minutes je situ . tapi rasa kejap sebab orang dalam Duck bot tu bukak lagu tak menahan . mmg atok layan lagu Usher, Tinie Tempah and smua stock omputih la kan. 
star cruise, over there.


Atok nenek den dah la orang surau. .layan pulak lagu tu kan :) nasib datin suka lagu tu, so datin layankan . pusing2 amek gambar Alhamdulillah settle round atas air . hee naik balik ke darat !

Ada teka teki orang dalam bot tu bagi tapi datin ni puas tgk sekeliling tak dengar apa sebab yela, ingat naik turun je rupanya berguna ilmu tu sbb nk kutip adiah. Hee .tapi, ibu and atok jela jawab .”berapa umur bot itik ni? :) if you all naik nanti, kalau dia tanya soalan ni, cakap 43thn ok ! haha sebab datin main main je jawab, rupanya betul ! heeeks ! dapat la wisel itik. Susah nk dapat, baik amek. Boleh bagi sedaro maro yg ado anak kocik ha :D kebetulan zohor, so  solat la zohor di masjid berdekatan .

Chapter 4 :

Kalau berjalan, msti rasa lapar kan? Ofcoz. Mesti singgah kedai makan . kat Melaka ni yg datin tau, femes dengan Masak Asam Pedas !  apa tu, Hajjah Monna . .pehh, mmg superb la masak asam pedas ! hee, Alhamdulillah. Jumpa jgk  ! datin hirup itu asam pedas guna mangkuk pon boleh tambah 2 3 4 kali tau ! :D sedap ! Tengah panas terik, apa kata kita cuba cendol ! yes ! cendol best cendol pulut depan  Sungai yg ada bot bot lalu  tu. Yang ada bangunan merah. Church lama antik tu :) situ best ! laju service pulak tuu ! murah pon murah. Duduk share share . takleh selfish nama pon makan tepi jalan kan. Untung la dia sediakan meja  krusi, kot bersila ? dengan orang orang nya baling cendol dalam sungai.


Chapter 5 :

Datin kali ni pegi tak naik beca sebab aritu pegi Melaka dengan kawan  datin yang cantik tu si FEL(blh click link blog dia ni) , dah naik beca so kali ni masing masing willing nak merasa untuk jalan kaki sebab masuk kedai tepi tepi jalan senang. Kalau lah kami anak muda ni da naik beca, atok nenek datin tu masih cergas berjalan, malunye time tu ! Hee.

Tapi takpe, if you guys nak naik beca, boleh jee ! RM 10 , RM 15. Pandai2 la nego dengan dorang. Kalau dapat pakcik2 tua, tak sampai hati datin nak kasi RM10 and nak nego.  Kalau bujang, takdo takdo . .murah lagi murah lagi takpon bia datin yang bawak beca tu .

Chapter 6 :
Kedai cenderamata toksah cakap. berlambak lambak !

Beli baju murah murah , kerepek, makanan femes di Melaka. Macam cencalok, gula merah. Ha, fresh tau ! murah murah .Pandai pandai la jugak korang cari kedai. Oh yaa ! datin kan jalan kaki, so datin beli satu topi pantai ! 

eee. Rasa btl2 princess Kate la time tu. Lintas jalan pakai topi tu. Cam artis la rasa. HEHE ok.Kami pon masing2 bwak plastic bag jinjing pegi kat kereta. Plastic beg bosa tau bkn kocik ! Hee ni ada lagi satu kisah lucu kot. Masa nak pegi kat kereta tuu,  kan 4 org bawak plastic mcm nak menjual, so smua kereta berhenti sebab traffic suruh smua kereta stop bagi laluan utk road tour motor besar !. merah tak merah la muka time tu yg  lintas hanya lah kami sekeluarga! HAHAHAHAHAHAHAH. Adoi yai ! kental la jugak.  Tapi takpe, datin ni main redah jee . so , nevermind !
Dalam kereta, bagai nak pecah cermin kereta dok ketawa bila bayang balik and bersama ibu, atok and nenek. Lawak sungguh.

Aheeee, so itu la MALACCA yang banyak betul perubahan ! serious cantik sekrang. Dulu masa pegi datin tak berperasaan mcm skrg sbb masih kecik lagi kan. Apa apa pon, Malacca mmg tempat yang menarik utk berkunjung ! so, marilah datang ke MELAKA ramai2 ! cuti skola nak dkt kan ! so, apa kata, pergi !Actually mana yang tak tahan ngan jem, amek wuduk dulu. Yela, nk gi time cuti skola ni mmg paham2 jela kan sesak2 kang ada berasap muko tu . tapi bila dah sampai situ, mmg best ! orang Melaka pon yg ibu ada berbual dalam masjid tu pon cakap dia org Melaka tapi jalan2 tak da masa. Banyangkanlah :) so, mari kita pergi Melaka ! ok ! jgn lupe bli ole2 yeeeeeeeee.

Byebye!

10 comments:

nini yugito said...

best banget....

HAJAR AZMAN :| said...

besnye datin jalan2. hee

hanny nadia said...

omg kak, asam pedas monna tuu boleh buat tak tido malam en ;D haha

kite org melaka ;)

FroggyYeoja said...

bestnyer!!!
nak gi jalan tu boleh aje..
tapi duit tu kena ade gak! kalau tidak, xdek feel holiday!! hehe
memang femes kan cendol tepi church tu..
nak kumpul duit lah then gi jalan2..

by: adik yg kate akak ni oprah die! XDD igt x?

mayra aish♥ said...

wow!!!seronok nya :D
really mish malacca!!dlu stdy c2..
tp siyes lau jalan2 kat melaka memang seronok sgt2.lagi2 lau g mlm weekend g jonker walk wktu malam.best sgt2 :D

Roxet Malissa Selanie said...

wahh.mlakaaa..lme tk g saner.rindu plak nk dtg ke kota bsejarah tu.tk puas lg.........ape2 pon,comell la family datin.... :))

Datin Tuu said...

nini yugito : yes ! best jugk laaaaa :) hehe ngan family :D


hajar: best la dear :) hehe pau pau pau mak nk bli ole2 :D kehkehkeh .


hanny nadia: yes nadia ! btolllll marbelesss ok :D


froggy: haaaaa kne ada tuit . lau takda tuit. .nk suka2 pon tak best if tak bli apa2 kan :) best kan ! tngkap pic byk2 tau !



mayra: haaaaaa jonker walk tu mmg lawa time malam. datin nk gi masa mlm tapi ksian plak nenek n atok kan nk tgu :)


roxet: nnt dtg jgn lupe datin ok ! haha ooo comel tu atok layak dpt title :D

alfi kasran said...

wah datin..sy duduk melaka pun xpenah gi jalan sana..haha

Datin Tuu said...

alfi : serious ? haha sama la makcik yg datin jmp kat masjid tu :D HAHA

Anonymous said...

Sebagai renungan clickSINI :)