Saturday, April 16, 2011

Kesayangan Datin, my baby Yumee !

say WELCOME to my baby YUMEEEEEE !
FINALLY, datin dah dapat baby yumee :)
baby Yumee comel sangat !
rasa nak picit picit sampai hancur !
ouh tapi sangat sayang punya pasal, terpaksa lupakan
hasrat datin tu ! 

Sejak ada Yumee , datin banyak habiskan masa dengan Yumee. Datin kurang nak online, datin study pon study dengan Yumee tapi, buku mmg jauh , berbeza mcm mana si Yumee bila bersama datin jaraknya !
HAHA! 


Yumee oh Yumee , mula mula dapat dia,datin dalam kereta.
kawan datin dari Shah Alam tolong hantarkan Yumee!
kalau tak, datin dah blh dapat minggu lepas tapi
kawan datin suggest bagi dia puas susu ngan ibu dia,
baru blh datin jaga :) Yumee still 2month . still baby!

Oh mmg cedera parah otak bila mula mula dapat !
mana tak nya, datin tak pernah tau pon bunyi SUARA dia ok!
mmg tak tau ingat tak bising, ingat pegang je terus boleh cium! OH NOOOO disebabkan ni la pertama kali menjaga
makhluk berbulu , jadi datin kene handle perasaan gugup ! 

Mula mula kleuarkan dia, dia dah terbang ke karpet kereta ! 
geram tak geram lah ! tapi sabar lah kan nasib 
pegang time kereta tak bergerak . bertuah hidup si Yumee ni dapat mama dia mcm datin yang tak mcm WITCH ! :)) kot dipijak, dilanyak nya, canew ? HAHA !

tapi datin spendtime ngan dia lama jgk la dari mula mula dapat tu. Ya Allah, lagi satu ! bunyi dia tu, kemain melaung nak menjerit ! kemain membebel dalam porch kalau bawak jalan ! pantang bukak zip , membebel bahasa tupai gamaknye.

Kat rumah datin ni ada dua ekor sugar glider ni.
dua dua gegirl :) so datin ngan kawan datin punya baru je sampai sama hari :)
after that, dua dua mula mula mcm nak larikan diri lah kan 
tapi cemas, tak dapat lari . datin mmg takut brani takut brani je sbnrnya nak kluarkan dia mula mula :D
dia gigit tak sakit sbb datin rasa you all
blh cuba sndri rasa mcm
kuku you cubit half kat kulit tangan :) tak sakit sangat kan? ok! comel sbb buat cubaan tu :D HAHA!

So pagi tadi, datin taktau mcm mana kawan datin punya glider named mimi, blh terlepas!
dia pegi kejutkan datin dari bangun tidur dengan gigit ibu jari kaki datin ! agaknya dia ingat tu ayam kentucky rangup dan lazat mungkin ! :)
so datin terjaga dari tidur :) dah la baby, comel pulak tu!
datin ingat tu si Yumee . kalau si yumee tu, mmg dah kene cubit telinga tu, (eh tak tak tak !)
datin konpius sangat, so datin tgk yumee tgh tidur lagi sbb pnt main agaknya.
comel tau sugar glider ni:)
dia kene kita concern dia sangat2! bagi dia makan makanan btl. jgn kasi flash kamera kat mata dia
sbb mata dia ada infared :) cute kan mata dia tu ! bulat ! datin sergah dia, mata dia blinking sebelah
WEHHHHHHHHHHH comel kau weh ! eee nak genggam rasa!

OUHHH mcm mana eh datin blh dapat nama YUMEE, knp datin pilih Yumee ni as
my pet name of sugar glider :) mcm ni:

datin mcm2 letak nama kat dia,
baby, ashley, daytin(datin). .
sampai mcm2 nama la dalam kepala.
Then, idea from FEL korang la si Fatin Liyana tu.
trs BBM suggest nama comel :)
mula mula kami decided nak letak daisy tapi byk kali panggil,  mcm pgl laju2, "lazy" kang pemalas pulak SG datin ni karang :)
so ada satu lagi. .YUMI ! cam comel. 
hari hari BBM, nama ni cam ssuai ! fatin tanya si farah liana, si ema. . housemate dia tu,
dorang pon cakap ok! apa lagi,  datin pon SETUJU! sbb mmg comel !

thanks to FEL sbb bagi nama ni :)
masa dapat je, terus capture picture and send to fatin using BBM.
wah apa lagi, excited la kan :)) HAHA tak sabar nak bawak dia jalan2 shopping nanti ngan kawan baik :)
Yumee kuat makan. suka terbang2 ! skrg dia dah blh knl sikit2 datin ;)
mlm lepas, datin pakai baju kelawar tau, baju tidur tu, kan kat sisi tu kan ada mcm kain lurus tu kan,
Yumee pergi kat site tu, dia slimutkan diri dia ok! by her own self ! aaaalaa napa comel sangat ni YUMEEEEEE!

hehe apa apa pon, ni GIFT yang bermakna untuk datin dari parents :)
walaupun ibu takut and seram dengan makhluk berbulu, tapi datin akan cuba buat ibu sebati HEHE .
Datin skrg kene rajin pergi pasar untuk beli dia Fuji epal and grapes. buat masa ni, ada lagi epal, so nak ajar dia makan epal fuji dulu . dia makan, habis ! kawan kawan datin kat sini suka main ngan dia, bagi dia makan. ada yang jerit, yumee terpaksa turn to me back :) cute kan. agaknya dia dah bau kan :) take time jgk la kan dia makn. Yumee, i love you so much syg! mama really enjoy dgn yummy tau !
yummy terus baik mcm ni ye syg :) i promised, i take care about you baby Yumee !

to all of you yang ada pglaman jaga SG,
datin harap blh share ye sama sama.
datin pon nak jgk tau do and dont dia.
mgkn ada yang datin tak tau kan :) thanks!

ok smua ! thanks tau !
datin nak bagi dia bebas atas lantai ni.
dari tadi mengunyah epal je, kang tak aktif pulak :)
take care urself ok smua !
syg semua, thanks to all off you who're visited .
baby yumee dah pandai, pandai pelok epal nk makan :)

hargai ! byebye !





12 comments:

Fatin Liyana said...

comel sgt ni ak geram! nnti kite bwk yumee g karaoke . tgk sp pny suara lg nyaring, datin ke yumi hehe!

Datin Tuu said...

hahahaha ! kemain yumee pegang mic nnt ! sambil cakap " lets everybody said , oooooowwoooh!" hahaha gile !

ceotgilalensa said...

haha. comel la nak bawak dia g karok! haha. nanti jangan lupa vlog ye datin n FL... :)

Munirah Ismail said...

comelnya..mesti mahal kan..cam xmampu jek..huhuhu

shark said...

mmg comel..
tp kalu dpt picit nie xtauler..
hehe

KNue KnUe said...

kawaii! hehe. jage die leklok tau. :) bley kawan ngan sy punye sg nanti.

cik ratu said...

eerrgghh!!
sangat comel la datin..
eyh, comel datin bawah sikit dr YUMEE..
jangan mara ye datin..
hihi.


salam ikhlas,
cik ratu.

CikHaniBhulat said...

sgt comel...tp mc takut n geli jew nak pegang..mahu kna cmpak kalo hani pegang!!hehe

Datin Tuu said...

hhahaha you all. insyaaallah. blh buat Vblog nnt :D dia ske gerak2 kesana kemari. tadi gi bawak watson, cashier tu smpai nak sntuh :) datin yg blushing sbb buat orang kat situ jadi gitu.

anyway, blh bli harganya insyaallah blh dapat murah :)
smua blh beli tapi kne fkr dulu bfre nk jaga mmg comel tapi nk jaga dia kne good mother :D

hehe thanks syg!

ann dhaniah said...

wa!!! bos ann bela sepasang sugar glider nie..name depa cumi n ciki..tapi depa nie suke sangat dok dalam tempurung je..xmo kuar langsung..ayoooooo

Datin Tuu said...

ohh ann. hehe sama la si yumee ni. sama je peel ngan cumi ciki tu :D

Fiza said...

oh oh saye pon bela sg. btw die ni bukan tupai terbang tau. die satu species dengan kangaroo which is marsupial.

makanan ruji die better bagi HPW. Itukan kalau bagi bulu jadik lembut sesangat plus bulu die mcm kilat2. jadik gebu n lawa.sbb HPW cukup segala protein.

Oh btw kalau bg epal kne buang bijik. sbb dalam bijik ada ape ek kite da lupe. tp its mcm poison la utk diorg

just sharing my info. Ive got 2 sugar glider and 4 guinea pig at home :)