Tuesday, March 8, 2011

10Sen pun HUTANG if ANDA kata ANDA nak PINJAM! :)

Yubbu Yabba !
maksudnya, Hai. .
rasanya lah . .'KOT' !
tapi memang kerap lah datin


cakap Yubbu Yabba ni,
kalau jumpa kawan kawan around!
sebab sound like comel comel !
rasanya lah. .'KOT' !

Okey next please, datin !
tolong lah ! ia akan mengundang orang
click tanda X and blah from here!
(JANGAN JANGAN JANGANN!)
Heee, ok ok !


today i wanna share what i've got
in my seminar by my senior event .
Seminar is seminar but event is event. .
kan ? rasanya, sama KOT!

Apa apa je lah datin asalkan orang paham lepas tu
orang buat buat diam . .
( belakang datin, the readers mesti cakap and mengumpat dengan orang lain,
eh, datin ni belajar mana? Apesal Malay/English tunggang langgang? rasanya lebih kurang
lintang pukang !)
Apa apa je lah pun, asalkan you all tau
yang datin type ni, takda lagi tanda NOKTAH kah?! HAHAHA!


NEXT, is . .datin pergi la satu event tadi,
ok walaupun berulang tapi datin nak share jugak
apa yang datin dapat masa pergi sana !
OMG tersentap sekejap bila the presentator tu bagi speech about
HUTANG. .korang pernah tak rasa kalau you all ada hutang,
even 10sen, you all rasa risau ? even you just nak pinjam je
and padahal 10sen je pun ! and kita sendiri letakkan diri kita kat orang lain tu,
ala ..10sen je, tak kisah. .EH, HELLO!
even 10sen, kalau PINJAM, ia TETAP hutang ok!
WAJIB bayar balik! Jangan sesuka hati buat firasat sendiri cakap itu adalah NEVERMIND. .
ia blh sikit sikit mengajar kita , diri sendiri. .
berdisiplin hormat hak orang lain :)

(wah, kemain EMO! HAHA, tapi mmg pon!)
yela, lately ni, datn cakap kat diri datin sendiri jugak . .
kadang kadang, kawan cakap
eh, takyah la bayar ! amek je. .
Datin akan protes lalu bagi balik kat dia !
sebab datin cakap, 'weh! aku pinjam dan kau peminjam, so baik kau amek?!'
ganas tak, ganas tak?
datin KENE macam tu sebab kalau tak mcm tu cakap nya,
nanti kemain baik hati dia bagi as
KEEP IT INTO YOU WALLET!
SELALU ok! wah, mewah! HAHA

OH, bukan apa, bukan datin taknak. .
sebab datin tak selesa. .
10sen tu pon kan kalau nak diikutkan,
ia boleh mendatangkan hutang yg telah biasa :)
orang kata, hutang kain boleh dijelaskan, hutang mati. .?!
ececei, memandai buat peribahasa tunggang langgang sendiri !

Btw, datin tadi jadi tetibe teringat,
mmg betul and mmg ada hikmah datang event tu
sebab niat nak tidur je taknak pegi
tapi Allah MAHA mengetahui kan :)
HEHE, SYUKUR!
Datin pon pergi sana, bukan setakat 10sen, brapa brapa ringgit pon lah,
tolong lah segera lunaskan. .sebab, kita tak tahu la bila kita mati!
Ha, tu sebab LOAN. .kita ada GERENTO . .
tah betul ke tidak datin spell it out?
lebih kurang mcm penjamin la :) bkn lebih kurang,
mmg betul pon bahasa nya tu !

Lagi sekali, datin nak ingatkan,
kot kot ada datin pernah berhutang. .
tolong la bagi tau ye, even 10sen,
datin nak sangat bayar balik. .Insyaallah harap,
takda la, tapi kadang2 tak prasan,
datin pon tatau kan :) hehe kemain ramai
sangat berkawan. .tu lah masalahnya nk
ingat balik :D
(tapi,contohnya bagaimana kawan kawan skola rendah,
menengah yee?,
harap kat FB je la :D HEHE)
mana yang dekat tu, nak Halalkan sebab kesian. .
harap ikhlas kan lah hati tu yee even 10sen dua. .
kadang kadang tak perasan :)
HAHAHA!
Kalau lah nak diikutkan, ramai je anggap 10sen tu kecik tapi
KAU DAH PINJAM, ITU WAJIB DIBAYAR SEMULA :)
nama pon pinjam kan !

Datin nak share to all of you je sini. .
ni takda kene mengena sapa sapa
sebab tau semua boleh fikir cuma nak ingatkan je. .
Ada je pinjam , tapi tak bayar,
bila call, takda makna nak reply, bila call,
terus operator yang jawab!
heh. .duit tu lepas lah kalau datin nak
belanja family datin
makan ! :D
kemain berlagak !
tapi takpe , bak kata ibu, HALAL kan lah :)
tapi apa yang kita hutang, kita wajib bayar. .
apa apa respond, terpulang kat mereka :)
Insyaallah bila kita halalkan, Allah bagi yang
terbaik yang tanpa kita sedar utk kita :D hehe!
(TAKPAYAH LA IKUT DATIN SGT KALAU RM BERATUS , BERIBU BERJUTA, ORANG HUTANG YOU ALL)
datin pon mintak bayar balik, sanggup pegi hogah pagar rumah mintak!
biarlah pegi mintak tu time pakai baju tidur, datin sanggup!
woi, duit tu weh :D
wah!
HEHE

Anyway, thanks and seronok sangat harini!
datin earn something yang tak pernah terfikir pon
lately :)
So, if rasa ada hutang kat sapa sapa SILA jelaskan :)
pada yang berkemampuan la, datin maksudkan. .
if tak, ambil la masa and nanti ada rezeki,
jelaskan la perlahan lahan :)
Insyaallah, Allah permudahkan urusan anda juga nanti :)

nak ingatkan je, takut nanti mati. .takkan lah
Parents pulak yang susah kan nak
menjelaskan hutang sekeliling :)
kesian kat dey all,
kerja kuat kuat patut bayar benda lain,
ni nak bayar yg tak berkaitan ngan dey all plak . .
tak insaf ke sikit?
tak jugak?! tak, tatau la datin nak cakap apa:)
Datin nak ingatkan kat diri datin,
sebab takut lah kan,
if datin tak jelaskan hutang even sikit,
tapi takut la jugak
takut Allah tak redha perjalanan akhirat datin. .
tergantung, orang kata :)
renungkan. .kalau ada salah, betulkan
and tambahkan la datin ye . im free if you want
to do so :) just add on
sbb blh share each other kan :)

Thanks! Hargai sekali lagi :)
jumpa lagi di next entry !
mwahx sikit :D
happy day!


HAPPY 100 WOMEN'S DAY!

Post a Comment