Sunday, January 16, 2011

ROTI TELUR yang SIMPLE!

Salam semua !
apa khabar ?
harap semua sihat sihat belaka , sayang !
ok, for today. .is SUNDAY!
do you love SUNDAY as I am or NOT?

of course you LOVE and ENJOY kan sbb SUNDAY is EVERYTHING!
without SUNDAY, we cant share all those thing happen in our life. .
tak kisah lah dgn family ke, boyfriend/girlfriend ke, kawan kawan ke. . and watsoeva la kan !
Jadi, Sunday utk Datin is, lepak lepak kat rumah . .
Datin balik Seremban semalam(Saturdays) and today(Sunday) , datin kene balik semula
sebab esk bukan Sunday anymore, besok is Monday pulak. .which is hari yang orang rasa tanak tanak tanak dan tanak ! kalau blh nak hari JUMAAT, SABTU AND AHAD. .
kekekeke. .datin lah tu !

anyway, datin buat blog ni pon sebab datin rasa bosan and rasa wasted aje la kalau online tangan tak bergerak. .so, i open my blogspot and start to warm up my hand here !
Sambil tunggu ofcoz datin mmg lapar. .nak nak tengah musim hujan sekarang ni kan . .
oh ye, kebetulan cakap pasal lapar, datin ada satu menu simple utk you guys !
Datin kalau lapar, kalau malas masak nasi and sorang sorang kat rumah. .
makanan faveret datin is ROTI TELUR KAPIT . .ada yang panggil, ROTI JAGA TELUR!
dunno la hoe their gt this name of roti kan . .tapi yg dari dulu sampai sekarang family datin
just panggil ' ROTI TELUR'

Mmm lazat tau ! Datin rasa ni la mula mula masakan yang ibu suruh belajar buat masa
mula mula pandai guna gas, guna kuali and watsoeva kar dapur. Dulu, frst time masak,
telur ayam ibu mmg beli RM1. .which is ada 5 biji - 6 biji sekarang, dapat lagi ke jumlah tu kalau RM1 ? mintak2 turunkan lah harga telur :) and, berbalik pada topik, ok ibu belikan khas utk datin, ibu asingkan dalam freezer tu kan, btw 5 biji , 5 biji tu hangus ! datin taktau masak dulu. .masak pon,
ibu kat ofiz, babah takda kat umah and nobody home. leka tgk tv, sbb berlagak tahu, and habis la semua telur ! goreng telur ni kan mana blh tinggal suka suka hati, api kene kecik, kalau tak. .hangus lagi. .kan !

takpe la, cite lama, masa tu pon darjah 4, hidup pon kacau bilau. .yelah, sikit sikit nak ibu masak, sikit sikit nak babah tolong buat kan itu ini kat dapur. .sng cerita, malas malas :)
sekarang ni, baru lah ada ciri ciri wanita tu timbul sikit , babah terlepas cakap sbnrnya tuu . .
tapi buat buat tak dgr and rasa bangga kejap ! yela, kalau kat rumah ni, ibu pon kadang2 balik tak tentu masa. .kalau babah nak makan, ofcoz babah suruh and paksa masak. .babah jenis tak suka makan kedai. .dia mmg nak ibu , nenek and datin yang masak sendiri biar lah takda lauk asalkan, masak sendiri. kalau kluar makan tu mknanya hati babah dalam keadaan OKEY lah tu :)

yaa, berbalik pada roti telur tadi, datin dah buat dua keping , i mean dah makan 2 biji dah ni punya tunggu aunt and uncle nak amek ni. .huhu. .Alhamdulillah, dah kenyang sikit. kalau tak, perot ni. .Ya Allah. .mcm apa dah . .tsk tsk ! nak buat roti telur ni, senang aje. .menu paaling mudah sangat. .

you guys kene ada roti 2 keping . utk atas dan bawah !
and you must have telur 1 biji . .

panaskan minyak, and goreng telur cam biasa. .takisah lah you guys nak telur mata kerbau ke , tanak kuning tu ke atau mana mana la kan, asalkan goreng! jangan la mentah. .lalu ke kalau mentah ni? alang alang mentah, baik you takyah kluakan roti, hirup je telur tu :D
after telur dah goreng, letakkan dia atas roti and amek satu keping lagi tu, letak bhgn atas telur tu. .so dia akan jadi camni :D

datin google aje picture ni anyway , thanks mieya bubbletalk !sorry datin punya dah hbs, tak sempat nk capture so i amek dari you, ok!
ok, camni terlalu simple. .mungkin org yang buat cam dalam ni, dia nak makan kosong aje ! tapi datin variety kan dgn letak timun, tomato and sos cili ! . .kalau datin la, kami dua beradik mmg faveret kat rumah . .makanan ni lah. .ibu mmg tak bagi mkn junk junk ni so ibu ajar makan makann ni kalau terdesak and lapar sangat kat rumah. .ala, standard la kan. .parents you all pon msti jaga pemakanan you all kan :) kadang2 datin makan jgk junk2 tu blkng ibu. .sbb . .hehe. .tau tau la kan, rasa nak makan jugak :D

oh ye, anyway itu saja for today.
datin tau mknn ni too simple tapi
ni lah makanan faveret kalau kat umah sorang2 and lapar.
mana la tau blh you all makan jugak kan !

thanks so much !
love
-datin!


6 comments:

benyek said...

nak try la nanty . .
thanks for the menu . .
:)

Amira Naddia said...

alamak...lapa laa...datin nieh!

Sha Olsen Ellison said...

wahhh, sedapnya.. ;)

cik nur said...

smela kita kalolapar dan malas nur pn wat roti telur jer..senang sedap dan kenyang

fieza said...

datin..fieza x suke sgt ahad..sebb esok nye isnin dah..wuwuw

fieza salu wt kn...roti bakar..pastu letk telor seproh msk..letk lada sulah dgn kicap jugak... perghh..best2..ngeeeee

Datin Tuu said...

benyek: pleasure dear. cuba tau ! :)

amira: thehehe: lazaat :D nak nak mkn time hujan ! :D

sha: kan !?! so, mari makan lagi! :D tq

cik nur: haa. tau pon. sangat mudah je. btw jgn lupa makan ni smbil ingt datin hehehe gurau2:)


fieza :haa kan ! datin pon. kalau ahad msti pk esk. ske sabtu. and kalau ahad, agp cam sabtu! tapi x leh. .ia takkan berlaku ! :D nywayy.. nnt cuba ok kat umah ;D bestt! :D haha