Monday, November 15, 2010

Saya Cuba dan BERJAYA !

BaaBaa Chaak ! Kuchi Kuchi CHAAK BOM!
hwahuwahuwa ! tgkk teuh ! tak tkjut pong korang gini !
lari lah lari lah ! eh pehal datin yang kene lari. .
ni blog datin aiyt ! aperdahh ! (cam style aje kan yaperdaah! ha, ni lagi style)

OKEY OKEY be serious please datin !
baik lah baik lah . .
kali ni datin nak share kegembiraan setelah berjaya membuat
cake nestum ! YAHOO ! menadah tangan menandakan kesyukuran kpd Allah
rasa nak buat kenduri doa selamat sbb berjaya buat cake dengan usaha taqwa mulia ! ( cogan kata UITM pon boleh nyah !) HEHE.

Alhamdulillah, lps balik dari bersiar siar dgn atok . .rasa mcm buang masa je kan kalau tak buat bende berfaedah ! maksud datin, dari dok online baik kita buat makanan ! ok la ok la datin seteret je lah ye, datin buat cake nestum tadi ! (tapi kan tapi kan ! nenek yang membantu sikit sikit sbb nenek2 kite smua la orang paling PRO buat cake cake ni !) suke nye suke nye ! yela, datin mana reti nak buat cake bufday, cake cam kat resepi rahsia tu(err, SECRET RECIPE) . .AHHHH! tak reti tak reti !- kemain mengamok hentak kaki atas baldi. :p


actually, datin buat cake nestum ni sebab datin yang beria ia nak buat. risau ah satu cake pon tak reti so baiklah datin mulakan dengan cake yg pertama, mana tau kan nanti blh belajar ngan nenek buat cake lain !
datin pon lupe yang nenek & ibu datin cemerlang dalam bab bab masakan , knp orang lain datang belajar ngan nenek, knp cucu nenek nak pegi class buat cake, cuppcakes smua tuh. kan membazir ! adoiyai, datin tanak la kecikkan ati nenek lagi sbb nenek selalu cakap ( mok ade kat umoh mu tanok blajo sendiri pegi caghik org lain ajo awok bakpe ?! - hehe. .mksudnya. .mak ada kat umah awak tanak bljr ngan mak tapi knp nak pegi mmbazir cari orang lain ajar. .mak kan ada :p) yeay !ok ok dah dah. .nak share ngan korang cara cara buat cake ! ni pon utk hari raya nnt, tasabar nak org dtg umah nk suruh orang rasa and cake ni jgk untuk menjamu abang datin balik dari shah alam. . winduu (: fav dia tau tau tau ! hehe! ok zomzass !


INGREDIENTS:
i) Telur (7biji) -telur kene cantik2 tau. bkn yg selekeh2 tu :p yg sihat !
ii) Buttercup (1 ketul)
iii) Gula (2 1/2 cawan)
iv) Nestum (8 sudu besar)
v) Assen Vanilla (2 sudu kecik)
vi) Tepung kek (2 cawan)
vii) Tepung gandum ( 1 cawan )

okey ! jom kite pegi utk cara buat puyakkk !

first, datin gunakan 2 mangkuk besar ye para penonton ! 2 mangkuk which is mangkuk pertama datin gunakan utk pukul, kacau buttercup dan gula 2 stgah cawan tadi . ok, sila kacau sampai ia kembang ! kembang putih . .sampai dia kembang putih ! da tiga kali ulang ni, sampai dia kembang putih OK!

second, datin gunakan mangkuk yang kedua utk datin putar telur 7 biji tadi. .Putar sampai telur itu berbuih, sampai berbuih telur tuh ! tau ! ok settle . .

ok now, you masukkan gula yang you dok putar tadi sikit demi sikit ke dalam mangkuk ptama tadi yg dimana ada buttercup n gula tadi. .dah tu, you amek la tepung(ok tepung ni u campurkan datin mksdkan tepung kek dan tepung gandum ni u campurkan dan you ayak kan dia. .ayakkan dia utk bagi dia ringan baru jadi kek u tu ) dan lps selesai ayak, you msukkan semua bahan bahan yg masih blm dimasukkan tadi then you putarkan selama 20minutes. .ia nampak sebati nnt :p tau ! lagi lama lagi ok tp jgn lme sgt !

oraite. .da penat kacau tu kan. .you guys pon dah cam rasa excited nak bakar, u bakar la ye. .! bakar dalam aven bukan gune arang ! datin bakar pake aven okeng ! HEHE. ok 1jam suku , insyaallah siap dan jadilah cake kamu itu ! mwah mwah mwah ! datin rasa happy dapat share ngan you all ! suke suke ! ok ni cake yg datin da buat . .yang datin share ni bahan utk 1 bekas. .tapi ni datin buat lebih sbb utk raya nnt kan :)
Kuih tu, nenek buat tau bkn datin. hehe tu kuih utk makan petang utk sekeluarga (:


ok dearie. thanks so much !


4 comments:

Cik_Shiqah said...

erm cedapnya cake dlm gambo tuh! yum2. ni yg lapo nih, ngee~

ShayFiq said...

mkn sekeluarga je ke? hehe.

Anonymous said...

Saya sibuk, mampukah saya hafaz Al-Quran?

Fiq Fikri said...

cam fiq tak kira tu kuih mkb ptg kew mlm kew...kasi bedal jew...lapor.....