Monday, July 12, 2010

1st day! Practical ohh practical

Assalamualaikum
wahai pembaca yg sedang gigit kuku, gigit leher baju gigit smua kuku kaki yg bercaguu OH NOO!
HAHA apa khabar smua yee harap manja2 sihat smuanyaa moga2 
(yeay ayat aku MACAM. .[sila sambung,tqsm]
actually arini takda la gempak bagak aku nak post kan new blog aku ni
tapi bagi aku, ia sangat lah terburu buru utk kecoh kat u all smua ! :)

as u all know la kan!!
[asal la aku cam nk ngamok tanda seruu!! siap ??]
today aku start practical kat
PUSAT ZAKAT NEGERI SEMBILAN
bermula 12 July-15 Oct 2010 :)

pagi pagi aku da kene ketok pintu oleh
bapak aku yg baru balik dari surauu smayang suubuh !
aku ni ngigau tak ngigau tapi aku sdr2 ayam yg aku ni masih ngantok bagai la kan!
so ayah aku jerit la cam biasa :
ADIK!! BANGUN!! DAH PUKUL BAPEE NII SMYG SUBUH!!
aku pon buat2 la cam segar bugar da bangun smua :)
[padahal aku mmg tgh tarik slimut utk sambung tdo ,maka tertidurlah aku smula]
skali lagi ayah aku ketok pintu cam nk roboh! HAHAHAH
ingt aku da siap! skli, aku sdr2 bapak aku da ngamokkkkk!
KO TAK BANGUN LAGI ADIKKKKKKKKKKK!
DAH PUKUL 7:30 dahhhh!
[padahal baru je pukul 7:00 pg]
ayah aku ske buat aku gugur jantung!
aku nk ngs pon ada sbb mati2 aku ingt kul 7:30pg.

zzz smbil aku dgr mak ayah aku dok bercekau berkata kata pasal aku
HAHA aku pon bkk la surah yasin
(tetibe eh nk sjukkan hati aku) kat henpon yg batterynye tinggal 1bar.zzzz gile aku ni.
aku solat trs bsiap n aku tgk bapak aku sempat siram bunga bfre pi keje :)
so kne la tgu dia siap siram dalam 5min camtu.
btuahnyee hidup kan. aku pon apa lagi. .
dtg kat bapak aku si babah comel ni,
cubit kuat2!!
geram! HAHAHA
ayah aku bantai gelak ah!
[jap bapak jap ayah, takpe itu ada insan yg saama , bapaku jua]

ok, disebabkan aku msuk kul 8:30 pagi,
ayah aku tpksa stop kat office dia dulu sbb masuk 8:00 pagi :)
maka, aku pon ddk dalam kereta smbil sambung tdo!
ayah aku pon tatau la bila dia msuk smula dalam kereta tgk2 da smpi dpn office aku tuu!

OMG! aku grm sgt prgai ayah akuuu ni tau.
at least bgtau ler aku nk touch-touch upp skit mukee ini T___T
maka, ayah aku cakap nk tdo, pegi balik umah keje kat dalam bilik!
perghh! sonok kan babah sekarang ;)
aku pon salam2 babah kiss smua trs msuk office ngan
fail kaler kuning di tangan!
wehh, 8:15 am aku msk weh!
SEMANGAT!
meh sini aku start suasana melangkahnye kaki aku di PZNS tuu :)

aku pon masuk, bagi salam.
ada sorang makcik cleaner yg aku anggap kerani watsoeve pada mulenye,
sapa aku n tye kat aku,
ye cik, NAK BAYAR ZAKAT KE??!! PEJABAT BUKAK PUKUL 8:30 JAP LAGI !
aku pon tersentap kejap n ktwa dalam hati laju2 HAHAHA!
aku pon jawab sambil gi kat aunty tu salam2 dia.
SAYA NAK LAPOR DIRI KAK SBB SAYA PRACTICAL HARINI :)
(konfiden eh panggil kak. nsib badan aunty mude, tapi aunty ni baik sangt)
so makcik tu jawab, ooohh practical. ha, ddk kat situ dulu kang ada la pegawai msuk kang mereka panggil. nnti acik bantu yo :)
aku pon, ok makcik, terima kasih :)

selama 10min aku ddk kat bawah tuu, hati jantung cam nk ttgal sbb aku malu sgt.
pekerja laki masuk msti ingt aku ni nk bayar zakat. aku dok tgk hp aku tu pura2 tgk hp sbb aku tau hp aku tuu mmg da mati btrynyeee! SUPERB! HAHA
so aku pon dipanggil makcik tadi suh naik atas.
aku pon naik dan aku cakap terima kasih lagii:)

dah sampai ke tingkat atas,
aku pon pelan pelan cabut gelang kaki aku
yg memekak locengnyee tu sblm org ada nak bsaama aku. :)
mmg aku lupe sbb ibu da psan tanggal loceng kaki, ni bkn keje kat kilang2 ni.
ni pusat zakat. ko jgn buek malu ibuuu dik!
aku pon oooh noooo! lupee !HAHA ikut kata ibuku ituu :)

maka pintu pon dibukak slps aku dok tekan loceng ;)
me: assalamualaikum, saya nk lapor diri.
sis ila: blh2 duduk dulu nk jumpe puan aida yee.
me:aah ye sy :)
dalam masa nk tgu kak aida dtg ofiz, BIGBOSS yg kusangka uncle n pkrja situ pon masuk!
aku pon segan la boss aku tu pandang2 aku byk kali.
aku tatau dia boss aku so aku diam la.
kang dia cakap aku minah gatal .
aku syum je la, pndg bawah n pandang lagi bawahhhh klu leh, nmpk habuk kat karpet2 tuu!
siyes erh aku mmg tatau tu boss.

ok done! so aku pn di briefing sdikit oleh ila and kak aida.
tugas ptma aku adalah menjawab call masuk :)
aku kene cakap;
ASSALAMUALAIKUM,PUSAT ZAKAT NEGERI SEMBILAN, SAYA IYLIA BOLEH SAYA BANTU? :)
itu je yg plu aku cakap bila ila tada kat tmpt dia.
ila adalah workers disitu yg aku baru knl tadi ;)

orait, so aku mmg takda keje melainkan aku 
cari keje pon tada keje.:)
so time lunch, kak siti invite me to makan sama.
pkrja lain puasa. comel! 
so kak siti blnja. Ya Allah, aku malu sangat awal2 da kak ct belanja.
akk sdra aku cakap, sana pkrja mmg superb mmg baik2 :)
alhamdulillah!

orait so nk dkt ptg sikit aku pon
tls la report book ;)
da pnuh satu page sbb arini aku bljar gune alatan elektronik
yg aku bljar dalam silibus dlu ;)
terbaik sangat!
lps tu, aku ada portal web tau.
nk kuwa, nk makan etc kene tls dalam prtal tuu :)
aku juga adaa finger print tau :)
haa canggih kan kan kan
wlpn aku tau aku mmg tak pnh buat mende gitu mlainkan tgk mak ayah aku je gne kat
ofizz T___T :)



ok jam hampir 5:30 ptg.
alhamdulillah maka aku pon balik rmah dgn hati yg berbunga utk
tido sbb esk nak keje!
selamat malam, itu aje.
esk sambung ehh :)!
insyaallah :)

yeay! akhirnya pulang ke rumaah! goodluck utk esk !

No comments: