Tuesday, July 28, 2009

share something, can:)


 Ibu selalu pesan, dah besar2 ni..pandai2 la jaga diri... dari kecik ibu abah didik..ibarat kain putih yg dicorak cantik... Ibu abah perhatikan sahaja gerak geri anak2 mereka.. yela, adik bradik aku tak ramai..2org je. abg aku dan aku. Ibu , kluarga kcik je. Kluarga babah yg ramai dlm 9 org. 
sekarang ni, baru rasa yg pgrbanan mereka berbaloi n sgttt penting. bila jauh, msti ingt pesanan. aku ni mmg noty skit. main redah je tp still ada limit nye. aku ske mencuba tapi ada skit2 takut. tak smua aku wat, aku lps:) bukan apa.. aku pnh swimming ngan babah abang.. tapi dpn mta mereka, aku lemas..terkapai kapai.. yela, babah suh mandi area situh jer, skli babah selam, tgk anak ppuan dia ni tah kemana tah nmpk tgn jer tkapai2 :) hahaha! Babah baling plmpung n babah kejar.. fuhh...pglmn ngeri aku..tuh pon umur 8 thn rasanya. then ada satu pristiwa kat KL... naik KTM, aku lintas garisan kuning tu nasib Malaikat lindung, aku Alhamdulillah sbb ibu tarik tangan aku cpt2... tu pon kjadian setahun lps lemas:) the last one prstiwa.. aku eksiden masa darjah 5.. don mata abg aku jugak...
Citer dia mcam ni.. degil jugak.. babah ngan ibu lpskan abg naik bus balik skola sbb dia laki n diajar supay bdikari.. TAPI! aku ni kan adik yg TAKLEH tak sama... msti apa yg abg wat, aku wajib buat jugak! smua sama! kne FAIR. so ptg tuh, aku call babah, aku ckp babah ngan ibu tayah amek adik, adik balik ngan nabilah...naik BUS! ibu dah mcm apa da tak bg aku naik sbb mgkn insting ibu kan... aku pon ckp ngan ibu, ibu singgah la petronas blikan air spritzer bulat tu, POP nama nye tak silap... mmg favourite aku tuH! so ibu lpskan, aku pon HAPPY giler ahh. blagak cam umur 12 above ah! so nak jadikan cter, mmg aku happy giler naik bus smua makcik pakcik ke sapa2 pon, msti tgk aku sbb aku cam lain sgt time tuh... yela ptanda kan.. kwan aku yg da lama naik takda pon cam aku.. yela , aku ni pergi bali berantar... haih...so, dah smpi area umah aku... aku nmpk abg aku lintas...nabila strusnya ... Aku lintas dpn bus yg agak bagak @ besar.. aku tgk kiri dan kanan simpang 4 tu... lantas, AKU PUN LINTASSS! ALLAHUAKBARR aku dgr suara org iaitu driver bus yg aku naik tu, aku ingt bukan ditujukan utk aku...suara kawan2 dan dalam bus menjerit.. kmdian aku dgr suara abg...ADIKKKKKKKKK! so aku toleh ke kiri,sesaat pun tak sempat utk aku lari..aku hya nmpk HITAM sebelah aku..lalu aku tercampak tinggi keatas bumbung kereta..aku DISERET keretam, tgn kiri aku DIGILIS tayar! ALLAHUAKBAR... tak dpt aku bygkan yg aku hidup lagi skrg..  Allah masih sygkan aku... cermin mata hadiah dua hari sblm eksiden dari ibu ...hancur berkecai di bumper... Org yg naik krta tu, remaja...byaa kita skrg tapi, takda lesen...nak lari ...aku masih dibawah krta sbb dia takut dan still tkan enjin kereta...kpla aku ke tkluar ... aku jerit mintak tlg....UNDUR,UNDUR UNDUR dan UNDUR... kawan babah trs tumbuk budak tu, trs kluakan budak tu, campak ketepi dan reverse krta tu...aku da lemah lotek.. baju puteri islam aku habis KOYAKKKK! hitam etc. makcik dan smua org disitu especially org bus, smua turun dukung aku angkat aku.. bayangkanlah... ibu babah odw back home sbb dari ofiz at 5pm..taktau apa cerita ttg anak..
1/2 jam berikutnya,Babah nan ibu nmpk darah atas jalan raya , dia ingt darah apa...dia trs nmpk botol air aku.. dia ckp, ni cam btl air adik.. takkan la adik nk buang, klu adik ada ngan kita ni, msti dia kumpul botol ni main ptg2....dia tak sangka pon anak dia pye btl air tu... OMG da smpi rumah, gate tak berbuka pon, tercegat dua org kawan aku..anis ngan fara kat pokok ceri dpn umah... ..tkedu mereka ... ibu trs tya, nazirul dgn iylia(aku) mana?,  dorang tak jawab malah menggigil2...aunty zai ibu mereka trs klua, suruh ibu tenangkan diri.. ibu tak sdp hati trs ibu tolak aunty zai dan paksa aunty zai bgtau!! smua org bdri kat dpn pagar dan krta ibu babah..org bawah naik atas ... aunty zai bgtau plhn2 yg iylia eksiden kat simpang 4 td... babah menjerit ALLAHUAKBARRR! ibu terduduk Babah ngan aunty papah msuk dlm krta trs kejar ke hospital... aku di wad mcam org hilang akal..tak ingt apa...sakit sgt..tgu ibu tgu babah...pikir yg mereka msti pukul aku marah aku kuat2, padahal bfre eksiden, jentik pun tak pnh apa lagi tinggikan suara pada aku dan abg.. tpi kali tu aku takut sgt...tiba2 takut... lps 20minit...babah ibu trs selak langsir dlm bilik kecemasan...
Doktor tahan ibu tahan babah... aku apa lagi. JERITTTTTTT mngis telolong..aku nk ibu ngan babh rasa nk lompat dari katil tu.. ibu ngan babah trduduk then carik abang aku... plok abg aku don mata aku..yg dia mmg brat khlgn dua anak dia ni... badan aku ..masuk air...jahit...sakit sgt... mkn ubt...tak seceria dlu, tp aku yakin, ada hikmah aku bgini... dan skrg ....aku mmg ssh nk dlpskan kmana2 hya sbb ni lah.. ibu babh fobia dgn aku...mereka tlalu sygkan anak mereka... dan aku akur.. aku tak marah pon org ckp aku ni tak sporting ke apa...tp mak ayah aku lagi penting dari smua... aku ingt psanan ibu babah.... ibu babah ada aku sorang je anak ppuan... ckp la kemana, babah ibu bawak tgu ada masa saja...jgn la meronta ronta... slgi ibu babah ada, ibu babah bagi apa khndk anak2 mereka... Ibu, babah...hari2 adalah hadiah utk adik:) adik syg both of u... OMG ngs da ni.. korang la ni! hehe.. btw skunk im happy sbb ibu babah da asek green light je nk gi mana2 asalkan beramai2 n pandai jaga diri.. yeyy! ske sgt! 
**************************************************************

No comments: