Wednesday, July 13, 2016

MAJLIS PERNIKAHAN #NAJAHWADY

Assalamualaikum,

Pejam celik pejam celik dah nak masuk 8 bulan dah kawin ihiks. Barulah nak update pasal nikah aha! Nak kata busy, tak lah busy. Mungkin cara menguruskan masa sebelum bernikah & selepas bernikah sangat berbeza (so enjoy your youth life babe ahaks). Baru ada kelapangan masa nak kongsikan Majlis pernikahan kami dengan semua orang walaupun lambat (ok lah kan , ini pun lepas dapat keizinan suami tau ihiks kalau tak, korang kena datang rumah bukak album satu satu hehe emm bestnya jadi wife, pujuk rayu apa yang tak pernah jalan lol :p





Pernikahan kami berdua dijalankan di Masjid Hussein, Seremban 2 pada [ 27/11/2015 ; Jumaat ; Jam 9.30 pagi]. Pagi tu semua perasaan ada, berdebar ada , sayu ada sebab tanggungjawab anak perempuan ayah akan diserahkan kepada suami . Lepas Subuh, persiapan bermula. Mula jugaklah saat melepaskan masalah yang dipikul untuk majlis sebelum ini & beralih tangan kepada keluarga. Saya? duduk diam diam. Pagi tu, awal sangat Make Up Artist saya sampai. Alhamdulillah urusan dari pagi tu dipermudahkan dari Make-up, Photographer sampailah ke Majlis makan. Setup untuk majlis pun dah disiapkan perlahan lahan selepas March 2015. 8 bulan kami diberikan masa untuk setup A-Z. Masa kecik dulu ingat petik jari terus siap rupanya banyaknya kena buat. Waktu ni lah saat bersama ibu untuk siapkan majlis bermula. Kalau ibu takda, patah kaki rasanya. Ibu a lil bit fussy orangnya, semua nak kena kemas (perfect) sebab pihak kita menjamu orang lain kan so konsep ibu nak menyambut tetamu perlu ikhlas dan cantik sama macam hadiah yang kita sayang yang kita berikan pada orang lain. [Majlis ini pun sekali seumur hidup, InsyaAllah] .


Long lasting : Light & soft Make-up by @ynasakinah [highly recommended]
Dear Yna Sakinah, 
Tau tak , lama sangat Najah nak Yna mekapkan Najah. Selama Najah mekap, sentuhan Yna.. Najah paling suka & puas hati sangat. Mekap tak tebal, senang cuci & patuh syariah. Yna pandai mekap mata Najah. Alhamdulillah ramai suka mekap yna. 

How time flies, berbaloi sungguh Najah pilih Yna, gambar pon fresh from camera no edit. Thank you & Love you, Yna!








Tak lengkap rasanya kalau takda Candy Buffet waktu Majlis Pernikahan kan? Syukur Alhamdulillah, boleh datang last minit idea ni haha! Benda paling nak kena ada waktu nikah :p Alhamdulillah Najah happy sangat sebab ada jugak Candy Buffet yang cantik di luar rumah waktu tu. Banyak juga Najah survey area Seremban/Selatan tapi yang berkenan di hati hanya dari @Gift Etcetera .
taken from @Gift_etc (Instagram)
Tagging, plates & all cookies, choclates semua ikut tema. Najah just cakap je tema najah Gold & Cream, Alhamdulillah Owner Gift Etc, Rohana banyak bagi kejutan. UNEXPECTED tau tak. Btw, setiap chocolate dibalut  Thank you Kak Rohana for this!


Favorited corner by  @Gift_etc [highly recommended]
Saudara mara dah bersedia , tema nikah warna biru putih . Emm, puas jugak nak pilih warna dorang dari warna sendiri ahaks. Alhamdulillah, nasib baik dapat saudara mara yang supportive so biru dan putih la menjadi tema waktu pernikahan saya dan suami. 


Seremban, Selangor, Melaka  & Singapore *cousins *


























Selain ibu, ni lah antara kawan kawan saya yang banyak bantu buat itu buat ini. Amekkan baju nikah kat Butik, amekkan goodies Bangi. Macam macam lagi tolong saya, hanya Allah mampu balas semua! Ya Allah, the best moment that i can share with you guys. Btw, lawa baju you alls , memang takda plan nak jahitkan untuk aku 1 ke camne? =p love you!


Joy & Fun ! Ayu, Ana, Yan, Bie, Zai, Yana & Azy

Tibalah waktunya dimana kami bergerak menuju ke masjid. Lepas berbulan tak jumpa, ini lah pertemuan pertama kami di Masjid. Dengan ramainya orang, berderau jantung , malu ada semua ada. Dari tak gigil jadi gigil terus ehek! Maklumlah, pertama kali bertentang mata dengan keluarga Mertua =p (hanya yang dah mengalami sahaja akan faham perasaan ni lol).



Awak tau tak sayang, masa kat belakang awak, bibir saya kumat kamit selawat tak putus, pandang ibu pandang babah, pandang sekeliling nampak mama.. semoga Allah bantu awak melafazkan akad nikah dengan sempurna waktu itu. Alhamdulillah, babah sebagai wali waktu tu, sampai juga hajat untuk babah tengok saya berbusana nikah depan babah dan syukur Alhamdulillah dengan sekali lafaz, saya sah jadi isteri awak, Erwady . (dup dup jantung saya tengok awak pakai baju melayu depan saya pertama kali, sayang =p)


Moment shot by @wanzerowan   [highly recommended]























Wah, time ni berjujuran air mata :') Serious lah dah tahan padu tapi apakan daya, manja perempuan tu tetap ada. Thank you ibu & bbah for everything. Airmata ibu mertua, babah & ibu paling mahal sekali waktu tu. Bunga tangan tu cantik kan? Ibu buatkan ehe. Orkid kuning & Orkid putih. Mak kita kretif weh! ehek. 



Thank you pada semua yang hadir waktu pernikahan saya. Gambar dah siap baru perasan ehek,  Alhamduilillah =)




Syahdu waktu ni. Suami dan Ibu mertua saya. Selesai majis pernikahan selepas selesai lafaz ta'liq dari suami untuk saya. 


Sujud Syukur kepada Allah atas anugerah yang diberikan ini. Waktu ni, bermulalah pahala dipikul oleh suami. Suami pulak banyak tanggungjawab, baru lah rasa besarnya pengorbanan seorang ayah selama ni (dah nikah nanti korang rasalah haha) . 


Thank you membesarkan saya, my love!
Bunga Mas Kahwin by Ibu mertua :')









no other words that i can say, i love you so much!


Ibu's Family !
Moment nikah paling berharga pada sapa sapa nak bernikah. Moment yang ada dalam hidup sekali sahaja.  Masa nak pilih photographer, memang paling cerewet. Gila tak cerewet, kenangan seumur hidup kot ehehe!  Alhamdulillah rezeki dapat jugak senior photographer. Susah nak jangka shot by wanzerowan ni, Suami dan saya berikan sepenuh kepercayaan waktu ni sebab dah selidik habis teknik gambar wanzerowan so nak amek gambar macam mana pon tak kisah, kami yakin outcome memang luar jangka. Alhamdulillah. Kami pilih wanzerowan sebab gambar dan teknik tak berulang. Gambar takkan sama dengan photoG lain =p Btw, paling penting apa yang keluar dari camera , itu lah gambar yang korang tengok sekarang dan gambar dalam album. Clean and virgin from the camera suami kita cakap ihiks! Nama pon senior photographer =p korang tak tengok album kawin kami lagi, cantik sangaaaat! Thank you so much wanzerowan & teams. Hadiah paling indah bila ada moment nikah yang takkan mungkin berulang :)


Fresh moment with you, sayang by Wanzerowan [ Highly recommended]
Saat nak nikah ni, pening nak pilih busana jenis macam mana. Saya puas lah surey kat google, badan saya sesuai nak pakai apa untuk nikah. Baju kurung macam hari hari boleh pakai baju kurung, suami nak saya pakai dress. Saya fikir ok lah saya setuju dengan dress. 


Syukur Alhamdulillah Minaz sudi ambil tempahan untuk busana nikah saya. OMG! Allah hadiahkan designer yang aku tunggu tunggukan selama ni. Minaz kan butik dah lama establish so keyakinan tu tinggi nak buat di Minaz. Thank you so much kak Pija, for the beautiful dress. Ingat simple akk buatkan, rupa rupanya more than my expectations! Siap ada batu swarovski :') 

How nice, happy Najah bila fitting my wedding dress for my first time in my life =') Selesa, dress ni boleh dibawa solat sekali & tak meleret panjang. Highly recommended sangat kalau nk buat busana pengantin. Kalau kak pija tak buatkan untuk you all, korang pujuklah HAHA!

Ayie & Lala ; Good friend from Terengganu. Wedding Dress by  @MINAZ

Syukur lagi sekali, kami semua berangkat ke kediaman untuk menjamu tetamu yang hadir makan tengah hari :') Waktu ni, bridesmaids semua tau tugas masing masing, terharu :') Batal wudu' pun dilangsungkan di rumah sebab dah ada pelamin cantik cantik kan ehee.


Masa nak pilih pelamin nikah kat rumah macam macam slot ada. Ibu nak buat kat luar, babah nak kat dalam, saya nak kat hall tengah, last last bila team pelamin sampai, kat tempat mereka pilih tu jugak cantik ihiks. Syukur Ya Allah semua teratur urusan pemasangan. 


Nak pilih pelamin perlu cantik cantik sebab bila dalam gambar, lampu pelamin memainkan peranan, so gambar akan jadi cantik. Cerewet jugak pilih pelamin waktu ni, hati memang lama dah berkenan dengan pelamin dari NOR DAMIA BRIDAL HOUSE @DAMIAMIZI . Waktu ni Nor Damia Bridal House dah full, rezeki jugak rasanya bila owner sudi terima & selit kita untuk tempahan pelamin nikah dalam jadual ihiks! 

IG photo : Dr.afl - I love you ummi, bestfriend dunia akhirat :') ;
Pelamin from @Damiamizi [highly recommended]



IG photo- Norhidayuhamid - Love you too, Dirali's !
Tiba masa potong cake. Ibu buat suprised dapat cake cantik siap ada lace macam baju nikah aha! Thank you so much. Owner cake pon kretif sangat. 

carrot cake  from SUGAR N SPICE !
Planned baik dengan ibu. Wady nak cake simple & nampak cantik, lebih dari tu kami dapat. Alhamdulillah thank you kak Amy Duffy! walaupun tak sempat jamah cake dengan puas, bila orang cakap kek sedap sangat, nak order lagi. i want it!

cake cutting shot by Wanzerowan
Syukur Alhamdulillah :') selesai dah majlis pernikahan kami. Terima kasih banyak tak terhingga untuk keluarga saya, keluarga mertua, sahabat sahabat bbah dan ibu, maktok, ayahtok , abang & krew krew majlis. Hanya Allah dapat membalas jasa baik. Terutama terima kasih pada ibu sepanjang majlis, ibu paling excited sampai hantaran pon buat sendiri ihiks. Saya bangga sangat ibu saya & ibu mertua saya buat sendiri hantaran kami :') 

Ini dari pihak suami untuk saya :')

Tepak Sirih Adat Perak :')
Gelang & cincin



Jam Tangan & Telekung

Kain Pasang

Handbag & Woman Clutch

Fragrances

Kasut
Ini dari pihak saya untuk suami tersayang :')

Jam Tangan
Kasut
Tali Pinggang

Fragrances

Skincare

Kain Pasang

Chocolate fudges from @mirmolicious [husband favorite =p]

Untuk mereka yang sedang merancang/ membuat persiapan, boleh lah pilih pakej yang saya update ni. So far, Alhamdulillah tak mengecewakan kami sekeluarga juga untuk suami saya, lagi memudahkan majlis kami Alhamdulillah. Syukur sangat berkat pertolongan owner yang kami pilih, seronok sangat berbincang! Korang nak pilih persiapan jangan gopoh gopoh, kita sebagai pengantin memang ada hak untuk nampak cantik sebab kita bayar mereka untuk majlis kita kan. Jangan mudah tertipu dengan tawaran tawaran dalam internet, kalau boleh bergerak sikit usung pasangan pegi kedai pengantin ihiks. Baca jugak testimoni. InsyaAllah..

Keluarga Mertua , Thank you so much!

Keluarga Bani Hasan saya,Thank you semua!


THANK YOU SO MUCH ;-

Wanzerowan (Photographer) : Kuala Lumpur
Yna Sakinah (Make-Up Artist) : Selangor
MINAZ (Busana Nikah) : Bangi
Nor Damia Bridal House (Pelamin Nikah) : Kuala Lumpur
Gift_etc (Candy buffet) : Seremban
Sugar 'N' Spice (Nikah's cake) : Seremban 
@mirmolicious (Chocolate Fudges for hantaran) : Putrajaya

follow IG kita for more updates & activities : @NAJAHTUL


Itu je saya nak update , nanti kita update majlis sanding diraja kita pulak ok! 

*kindly share this for your family & friends! byebye!

Tuesday, July 12, 2016

BERMULALAH KISAH "PERIGI CARI TIMBA"

Assalamualaikum, 

Kami berkenalan boleh dikatakan saya dalam kategori perigi cari timba :p kesah plakk ahaks. Nasib baik dah kahwin. Perkenalan kitorang taklah disangka sangka kan sebab mula mula ingat nak kawan saja =p 

"Masa tu saya pasrah je, ada jodoh satu hari nnt InsyaAllah.. Taknak cari dah sebab banyak kali hati terluka. Then, sekejap je semangat tu.. Sedih semula bila tengok kawan kawan keluar dating dengan bf masing-masing. What?? Bestfriend saya si Fatin yg sorang tu  je la waktu tu bawak saya jalan-jalan. Serious saya loner gila waktu tu, Maghrib je saya tiba-tiba gangguan emosi. Haha! (syaitan time kan) . Lama lama saya fikir takda sapa nak saya sebab gemok boooo :p

Masa degree saya keluar ngan cikepal , merangkap sepupu saya sekarang (masa tu belum jadi sepupu lg) tp adk angkat saya mwahaha ~ zaman blogger kan sume kecam yang blogger sume nak kawan dengan blogger je .. Padiaa tak tau mindset orang melayu masa tu. Depa taktau kawan kawan dak blogger ramai gila yang bukan blogger dari blogger (acik jual nasi kukus pon kawan kami) LOL.

Satu hari epal tanya bf si ami dia waktu tu (suami) dia dah skg "ok ke org knlkan datin dgn wady"? I was like siryes ah depa ni?? Ami kata ok try ah. Epal pon bg number. Korang tatau tu first time saya jadi "perigi cari timba" hahahahahaha =)

Wady loner jgk masa tu (tah ya tah tidak) saya saja msg "hi". Tak balas. saya redha kan aje masa tu tak harap apa apa sbb saya rasa yela tak penah jumpa kan. Saya bygkan wady waktu tu msti berbunga bunga org htr text say "hi" ^^-

Masa maghrib epal suh saya singgah kedai minyak nk beli apa tah , tak ingat pulak masa tu saya dgn epal jalan jalan Setiamall (budak puncak alam betui) ihiks.

Saya punya tekejut wadyyy reply "sapa ni?" . Saya tak balas sebab mak saya pesan jual mahal sikit ngan lelaki ni jgn bg muka HAHA (ibu cakap k, bukan saya) :p

Sekejapan wady call dan tanya kat saya "mcm mana dpt number dia etc?". Sampailah berbulan kami berkawan then tempat wady bawak saya untuk first date kat SHELL Bandar Tasik Selatan, Korang rasaaa??? Haha masa tu Fatin teman,sapa lagi nak teman dah tu je sorang kawan saya yang boleh harap ahaks. Mak pesan jgn keluar berdua (takda kepercayaan langsung ihiks) ; Mindset saya , saya dgr ckp ibu & Fatin pon mmg kakak saya so dia pon nak tengok rupa wady tu dan x bg saya pergi sorang =p [ramainyaa protection waktu tu, haa baru korang tau senang ke tidak nak bercinta ahaks] so kami berdua pon berjumpa sekejap saja adalah dalam 10minit sebab wady waktu tu ada kerja di Putrajaya. Perempuan, biasalah malu malu pehal tah saya waktu tu, haha! tak pernah pernah wady panggil saya "sayang" since kenal, masa jumpa tu panggil "sayang" . Fatin pulak dengar, ha sudah haha merah muka ni taotak? *smug face*

Dalam masa kami berkawan, Wady ambil keputusan datang seremban jumpa parents saya, bawak kawan baik dia Bwon. Ajak saya keluar nak makan ayam madu! Saya mcm Whattt?? Gentle gile! Mcm drama. Serious takut ayah saya say NO aje waktu tu T__T,  Lama lama mak ayah saya decided depa berkenan dengan wady. Balik UK , Wady meminang saya pada 3 March 2015 , ( tp bkn besar besar la just merisik) family saya 7orang & family wady. Alhamdulillah family kami berdua pon restu sbb wady bangga saya ngorat dia dan dia berjaya syg saya ahaks *face palm* itu saja la nak diceritakan kisah perigi cari timba saya ahaks ❤️ "- Instagram @Najahtul

So untuk adik adik , takpayah risau nak proposed lelaki ni =p Jangan takut, jangan fikir negatif. Buang sifat malu. Jangan ikut sangat tentang umur dah lanjut masih takda teman, sekarang fikir hikmah sahaja dan ada sebab jodoh itu lewat sedikit, mungkin waktu kita tak banyak berhabis dengan keluarga ke, kesihatan kita ke dll.  Jangan simpan niat yang besar besar sangat cuma berkawan dahulu biar makan tahun, InsyaAllah serasi akan Allah hadiaHkan, bukan apa,  takut kecewa. Cuba target nak berkawan dulu, doa kerap kerap selalu. Doa jangan tinggal. Jaga diri dan pandai bawak diri InsyaAllah sebab Wady selalu bagitahu masa kami sedang berkawan, banyak ujian dia uji ehmm adalah menangis jugak ihiks.  Lelaki ni kadang kadang dia uji saja, ada yang kita tak perasan tapi itulah yang besar pada dia .  Masa berkawan dengan wady, Dhuha itu sangat penting, memudahkan urusan kami. Cepat sungguh kami disatukan, Allah Maha Kaya kan, mak ayah saya pulak memang takut saya nak kenalkan sebab risau sangat ditolak uhuks. 
Royal Skirt by @ABYADH COUTURE  (Instagram)

Tunggu kisah pernikahan lepas ni k SEBAB lepas nikah bestnya bercinta nak nak perhubungan Jarak Jauh mcm kami lol byebye =p

Tuesday, May 31, 2016

Wajie Ibrahim & Butik Papilio by Moslema In Style 2016!

Assalamualaikum !

Hi , rindunya Datin dengan korang semua yg singgah non stop blog Alaa Si Datin Tuu!
Walaupun lama kita tak update tapi statistic buat kita happy sangat ada pembaca setia mcm korang.
Eee seronoknya ada masa jugak nak update walaupun sekejap.  Harini Datin nak update sikit pasal Moslema In Style.  Alhamdulillah thank you Kak Amy for the invitation today!



Emm masuk masuk je , cantiknya venue Moslema In Style pilih kalini, Wow!
Datin kan suka bunga, so lagi excited lah nak tengok fashion show! Such a beautiful one.
Ini kali kedua Datin datang support Moslema in Style 2016 untuk tahun ni. Dulu dulu masa datang,
cantiknya butik butik baru Muslimah & sekarang syukur gembira tengok butik-butik Muslimah banyaaaak sangat. Dari Moslema in style ni lah Datin kenal satu persatu butik yang jarang diketahui / dikenali ramai.

Okey untuk harini Datin enjoy sangat datang event MIS 2016 yang telah diadakan di

Flora Terrace at Hampshire Place,KL.

Kali ini, MIS 2016 memperkenalkan 2 butik baru iaitu ;


WAJIE IBRAHIM
BUTIK PAPILIO

Actually I am fall in love with WI door gift ;




cantik cantik model pakai baju raya & shawls koleksi 2 butik ni! Datin macam biasalah, searching for the plus size kan :p senang untuk pembaca pembaca Datin beli dan pakai kan. InsyaAllah akan ada plus size dari mereka Datin akan update kan ehee! Datin dapat tahu tahun ni untuk keluaran raya dari Wajie Ibrahim, diberi tema "Pelita" , kalau dah namanya Pelita boleh you guys imagine lah sample keluaran mereka macam mana kan. Actually untuk keluaran Butik Papilio  model pakai shawls semua lawa jugak! Actually design dia sederhana & tak terlalu heavy dan sesuai dipakai semua kaum hawa. Ok semalam sempat jumpa owner Butik Papilio, Datin sempat tanya sikit info yang butik mereka ni di Bangi. Butik Papilio memang mostly keluarkan  keluaran shawl. Cantik cantik so boleh lah pergi tengok butik! grab it one k or two or three or four ekekeke.




Thank you MoslemaInStyle ! Pada butik butik baru yang nak menceburi bidang perniagaan dan mahu dikenali ramai boleh follow IG +Moslema In Style  (moslemainstyle) .




 Kalau rindu kita, kita ada je kat Instagram : @najahtul  follow k!