Monday, February 15, 2016

LOMBOK 2016

Hi,

Air Asia, anyone can fly mewhwhw~ Masa aku beli, tiket untuk 2 orang dalam RM700  (return) . Bagi aku, mahal jugak lah, kalau rezeki korang dapat beli murah, bestnya rasa! Lepas beli tiket, kisah Lombok ni dilupakan seketika sebab waktu tu, aku tak ada masa nak fikir just fokus pasal wedding yang bakal tiba on November, 2015. So semua tempat, transport etc aku tak ready apa apa. Seriously , this is my first time pergi overseas with my husband & 1st time untuk husband jejak kan kaki ke Indonesia. Gila tak  risau? Pulau pulak tu kan.

Masa tu aku sorang sorang duduk dalam bilik tak tau nak buat apa, aku on laptop & aku bukak itinerary pasal Lombok. Masa aku dok cari pasal Lombok tu, Lombok tak lah famous macam sekarang. Aku pon dapat tahu dari Mak kawan aku yang kerap pergi sana. 2015 je dah berapa kali Cik Zai pergi sana. Aku kan jenis manusia yang nak tahu jugak tak pedulik :p

Aku tanya la kawan aku tapi tak puas, aku pergi jugak rumah kawan aku tu & aku tanya sendiri Cik Zai (mama kawan aku) pasal Lombok. Dari A- Z Cik Zai cerita. Kau tau kagum aku waktu tu macam mana? haa nasib baik aku dah beli tiket mhehehe.

Plan nak honeymoon berdua, tapi Parents aku ikut last minute, kitorang happy sebab hilang rasa negetif ke Pulau. So double moon to Lombok HAHA! Aku naik semangat sebab Babah memang suka Pulau , so dia tahu selok belok Pulau. Alhamdulillah. Masa nak beli tiket flight untuk parents, waktu tu baru aku cari Hotel untuk kami stay & Travel guide. Husband pilih Svarga Resort yang terletak di Senggigi sebab view dia cantik sangat dalam Google :p (photographer, so kena lah ikut selera dia kan).


Tiba hari untuk aku ke Lombok pada 29 Jan, 2016. (3D/2N) - Pulau Seribu Masjid


Flight aku ke sana Jam 3.30 pm tapi waktu tu delayed sampai jam 4.15ptg untuk tunggu jemaah umrah transit Indonesia pulang ke Lombok. Lama kot. Aku rasa better korang beli makanan awal awal makan kat Airport. Bagi yang tak biasa naik flight, aku bagitahu makanan dalam flight a bit higher, baik makan dulu sebelum flight tiba sebab mmg mahal. Baik korang save duit untuk belanja dekat destinasi padahal kami pon makan dalam flight sebab lapar sangat (delay) kan nasib baik sedap.


Aku dan suami biasalah ambik moment berdua dalam flight, berebut jugak nak duduk tepi tingkap tapi takpa lah, bagi dia tengok view. Tapi nasib baik aku ada aktiviti dalam flight, main dengan baby Canada mata biru depan mata & kacau parents aku yang duduk depan. Luckily parents aku depan seat kita orang. (so family type hehehe). Oh ya, jangka masa dari KL ke Lombok ialah 3 jam. Tidur aje la dalam flight :p By the way, Air Asia still good service. So far, tak ada masalah lagi kepada kami.

Alhamdulillah, tiba di Lombok dalam 7.00 pm macam tu. Sampai- sampai saja di Airport Lombok, kena lah isi form putih dahulu. Kena isi tau , kalau tidak, tak boleh keluar & if ada emergency dekat Lombok, Duta Malaysia  tak boleh cari korang. Pastikan korang dapatkan form tu dan isi. Kalau boleh, travel pen must ready inside your pocket. Takda lah pinjam orang lain yang busy nak tulis jugak kan. Masa di ruang imegresen, kami pon delay 10 minit sebab bagi laluan pekerja solat Maghrib dahulu. Bagus kan? I hope Malaysia can do that soon.

Selsai di Imegresen Lombok , cari segera supir kami. Supir (travel guide) . Supir kami namanya Pak Rony. Muda umurnya 23 tahun. Ini pon mula mula plan nak backpacker tapi sebab parents ikut, so husband prefer naik van sahaja . Supir sediakan Toyota Innova. Kesian Pak Rony tunggu kami dah 2 jam hehe. Nasib baik Pak Rony main instagram so tak lah boring :p

Skirt from @Maryamandmatilda (IG)
Perjalanan ke Senggigi hanya 1 jam dari Airport.  Pak Rony terus bawa kami makan malam di Senggigi (senang terus laluan ke Hotel) . Jangan risau, Supir tak kan join korang makan, depa buat hal depa sendiri mwhehe~ Mula- mula kami nak makan di Furama Senggigi tapi sebab dia jauh ke depan lagi, perut pun dah lapar, then  kami makan malam di Ocean Blue Seafood, Senggigi.

Set A : RM 95.00 untuk 4 orang. (kalau nak murah ada, mahal pon ada)

Pemandangan dia di tepi pantai, bunyi ombak kuat dan meja makan atas pasir pantai sama seperti di Furama, Senggigi. Kebetulan kami makan, hujan renyai so kami makan bawah bumbung dan yang penting, ada Wi-Fi. Tak payah nak beli sim card.  Oh ya, Pak Rony beritahu, musim hujan selalu akhir bulan 12 hingga bulan 2. So kalau nak pergi Lombok, cantik kalau pergi dalam March ke atas. Just small info but useful for you all kot hehe.



Lepas makan malam di Ocean Blue Seafood Senggigi, kami terus menuju ke Svarga Resort. Ya Allah, aku terus cari suami aku dan peluk dia sebab berbaloi hotel yang dia suka tu untuk kami. Suami & parents aku pon happy sangat bila sampai sampai Svarga Resort tu. Suami excited nak tengok bilik. Parents aku pon dah check in bilik dia dan kami tunggu turn  untuk masuk bilik & one staff bawakkan bag kami sampai bilik. Reception dia comel, Nani namanya. Lembut beza betul dengan aku suami aku cakap LOL.  Bermulalah honeymoon kami berdua sebagai sepasang suami isteri di Lombok.   Svarga ni bagus mungkin ada jugak a few hotel macam ni dekat area situ tapi Svarga ni bagi kitorang free massage 10 minutes. (serious excited sebab Indonesian spa kan best).


Part paling best, bilik kami di awal selekoh . Macam rumah dua tingkat bungalow dah rasa masa dapat bilik tu. Suami pon slow slow bawak naik bilik thennnn bukak bukak pintu, ada surpriseeeeeeeeeeeeeeeeeeeed!I LOVE YOU TOO husband Hehe. Masa kecik kecik berangan sapa lah boleh buatkan aku katil katil bunga bunga siap angsa macam ni. (Tahan air mata dapat surprised, baru lah honeymoon) ekeke. Thank you ! Kami pon beradu untuk selongkar hari kedua di Lombok pulak esok hari.

Day 2, 30 Jan , 2016.

dear parents. Tepi Coffee House ada transparent pool, pada yang pool takda dalam bilik, boleh mandi dekat pool ni :)
As i said, aku plan last minit nak kemana mana dan lain lain tapi Alhamdulillah, Pak Rony bagi suggestions sama macam Cik Zai masa di Lombok ni. Yelah, kau bayar kau berhak nak pergi mana kau suka tapi kena pandai pandai lah agak agak masa perjalanan ke desitinasi. Ok untuk hari kedua, kami semua tak jadi buat aktiviti sendiri sebab kesian parents aku risau berpecah especially ibu aku. So suami aku pon memang nak berempat semua untuk ke mana mana. Lepas breakfast di Svarga resort, kami sekeluarga ke Gili Trawangan, Lombok. Masa dari Senggigi ke Gili Trawangan dalam 40 minutes. So, bangun awal tau, sayang masa terbuang dalam perjalanan sahaja.


Nasib baik Pak Rony singgah Bukit Malimbu yang famous ni. Dapat jugak bergambar dengan ibu.
Ayah aku sebok beli cap Lombok. His favorite kalau kemana mana mesti beli topi tempatan HAHA.














Kami tak ambil pakcage, so memang kami cakap rugi sangat. Korang kalau nak pergi, please ambil pakej. Kalau yang dah biasa, mereka akan pergi ramai ramai so save cost kat situ. Untuk hari kedua ni, kami terpaksa belanja untuk dari Jetty ke Gili harga lain,  Gili Trawangan  ke 3 pulau harga lain,  I was like, aduh, sayangnya duit, kesian suami aku mwwhwh aku la punya pasal tu, main beli je tak tengok awal awal. Babah pon belanja speed boat. Speed boat kami untuk 4 orang RM 240.00nett pergi dan balik dari Jetty ke Gili Trawangan dan Gili Trawangan ke Jetty.

Kami malas nak fikir lama, sebab kawan kawan pesan di Lombok hati hati percakapan, perbuatan dan mimik muka sebab dekat sana orang nya tak sama seperti di Bandung dll. So far, Alhamdulillah tapi betul jugak pesanan tu, di mana mana pon :) So kami charted speed boat sebab masa memang cemburu, kalau naik boat ramai ramai, lambat sampai. Takut petang tak sempat singgah di tempat yang kami hajati.

Speed boat pada yang pregnant, please fikir banyak kali dulu nak naik DAN please inform driver untuk bagi korang LIFE JACKET. Ya Allah , aku and family pegang tangan kot punya risau, laut dah lah dalam, aku pulak banyak imaginasi memang masa tu tak terfikir kenapa takda life jacket untuk kami. Seriously, please ALERT about this.  ok? Sampai kami ke sana ambil masa dalam 10 minute, kalau boat biasa, lebih dari tu jugak.



Alhamdulillah sampai pon di Gili Trawangan. Dekat Gili Trawangan, korang bole pilih pakej untuk ke pulau. Dekat pulau tu boleh snokerling dan tengok hidupan dalam air atas boat pada sapa sapa yang takut nak mandi ehe ~ Pakej seorang untuk snokerling & naik boat RM 30.00 lebih kurang. Masa tu, aku tanya suami nak ikut parents aku ke atau nak naik kuda? Sebab suami aku macam terpaku tengok kawasan (gambar) ni. Nak kata isteri dia lagi banyak buat dia terpukau, tapi kat sana, dia seronok mungkin sebab culture orang pulau. Interesting about Gili Trawangan, tak ada langsung kenderaan bermotor macam motorsikal, kereta etc. Dorang memang betul betul jaga kawasan tu. So the natural environment. Healthy life style.
Lombok Ferarri at the back  ; printed wide shawl from @Hijriahome (IG)

Sambil kami tunggu trip untuk ke Pulau, kami bebas berjalan. Suami aku apa lagi, ambil gambar isteri dia lah untuk buat blog wkwkkw :p Nasib lah dapat suami iras KJ (org Lombok cakap k! tak sempat tutup telinga)  & nasib baiklah suami aku layankan aku ni kalau tidak, takda gambar langsung kat Lombok .

Anyo! Anje KJ (tak sama kan, org lombok pandai amek hati ekekeke).
Ada pon gambar  sama sama isk

Sempat jugak la aku dan suami took our moment together sambil tunggu panggilan boat. Tak boleh pergi jauh jauh takut leka masuk kedai tengok barang, terlepas panggilan. Tengok harga jualan dekat sana, not bad. Not bad bukan murah, mahal boleh tahan jugak haha. Mungkin dorang tau yang dorang dah jadi tempat pelancongan. Pulau pulak kan. Makanan pon sama.












View kat sini cantik cantik tapi suami cakap lepas snorkeling baru jalan jalan puas kat street ni. Kalau jalan awal, nanti tak best takut tak sempat. Kita naik Lombok Ferrari nak? I answered him, naaaaaaaaaaaaaaak!


Tiba lah kami untuk ke 3 jenis perhentian untuk snokerling. Honestly, memang betul cantik dan nampak batu karang, hidupan laut (coral, nemo etc). Aku naik boat yang ramai ramai ; harganya RM30.00 seorang yang macam aku beritahu tadi tu TAPI sebabkan kami pertama kali datang dan tak ada pengalaman di Lombok, kami rasa unsatisfied sangat dengan servis bot ni.  Upset bukan apa, safety jacket tak cukup & siapa yang cepat dia dapat.  No wonder masa nak gerak tu, dia ambil safety jacket dari bot lain. Kesian ibu, babah dan suami aku tak dapat safety jacket. Aku pon dapat safety jacket yang bukan size aku waktu tu. Sedih tau tak dapat mandi dekat pulau pertama dah lah cantik gila & yang sempat terjun pon, ayah aku. Tu pon mungkin ayah aku dah biasa, so no need safety jacket. Suami dan mak aku stay on the boat dengan aku. Tengok je lah orang mandi waktu tu. Kalau aku tahu awal, aku rebut safety jacket tu. Untuk korang, kalau nak murah macam aku boleh, tapi make sure korang cepat cepat grab jacket korang tahu! Nanti jadi macam aku. Lebih baik kalau korang pergi ramai ramai, charted macam speed boat tu, personal boat. So senang. Tak payah berebut tapi kemungkinan harga dia tinggi sikit lah dari yang aku naik ni.

Dah sampai Pulau ketiga, baru aku dapat safety jacket dari International people. Itu pon dia dah macam kesian dekat aku dan ibu dari pulau kedua lagi. So dia cakap, just take it and enjoy ur snorkeling. Aku pon terharu baiknya dia. Thank you tak cukup untuk dia pada aku. Agaknya dia puas dah kot. Tapi pulau pertama dan kedua memang jernih dan cantik berbanding pulau ketiga.  Ibu dan aku get ready tapi ibu takut takut. Arus ombak da pasang tapi aku tak rasa  apa apa. Suami aku rupa rupanya takda safety jacket dah berenang. Aku terkejut lah mana suami aku pergi. Aku lupa yang dia ada lesen skuba. Sumpah aku lupa betul. Tapi suami aku sanggup tunggu nak snorkeling dengan aku. Ibu aku ayah aku yang jaga. So aku berharap dengan suami aku sahaja waktu tu.

Okey cerita sedih untuk aku tapi kelakar untuk suami aku. Aku tak nafikan memang dalamnya air tu. Aku pon seram sebenarnya tapi sempat aku tengok penyu besar, ikan kecik kecik macam nemo & ikan warna warni lintas bawah bot. Aku terleka dan aku terjauh sangat dengan suami aku. Nak dijadikan kenangan, zip safety jacket aku terbukak. Zip da tak boleh diselamatkan dah. Aku pegang sekuat hati jacket aku supaya jangan tercabut sambil mata aku nampak orang lain tapi bukan suami aku. Aku jerit sebab aku panic masa aku panic, aku boleh je pegang panties perempuan depan aku tu tak pun pegang kaki suami orang (melayu) masa tu tapi aku nak jugak suami aku. (sedih tau weh) . Aku pegang tali bot di tepi bot tu sambil nangis tapi tak sempat pegang, suami aku datang dari belakang sambut aku. Aku rasa Ya Allah apa semua ni aku nak naik bot aku taknak mandi. Suami aku ketawa itu je nampak. Aku tanya dia kenapa, dia taknak aku panic. Ya Allah, ombak tengah laju, bot ditolak tolak, korang rasa ada harapan ke kalau suami aku mandi seberang bot. So, jangan seronok sangat, panggilan pulau ni tak boleh main main :)

Dalam 4 jam jugak lah kami di sana sempat bot berhentikan kami di restoran untuk makan tengah hari. Makan tengah hari tak disediakan dalam pakej, sendiri sendiri. RM80.00 jugak lah total kami berempat makan tengah hari disitu plus aku beli ole ole untuk kawan kawan.  Sorry lah gambar dekat pulau tak banyak sebab takut gadget masuk air & pasir.

dear parents ; Lombok ferrari RM 60.00 untuk sebuah. Boleh naik 2 orang je tak silap kalau badan macam aku dan suami lah :p

Dalam jam 2.45 ptg selepas selesai makan tengah hari, bot bertolak balik ke Gili Trawangan. Alhamdulillah, kami sampai jugak ke Gili Trawangan . Tak sabar nak naik Lombok Ferrari yang suami janjikan mwehhe~ Alhamdulillah dapat jugak pusing pusing Gili Trawangan naik Lombok Ferrari. View dekat sana aku dapat rasakan kalau nak repeat lagi ke Lombok, aku akan bermalam di Gili Trawangan. Banyak gila hotel , ada yang murah jugak, kalau taknak stay hotel, boleh je bawak khemah tidur di area cafe hotel (view laut). Aku tengok kurang visitors bawak baby mungkin pulau and a bit leceh tapi kalau bawak, better pakai macam baby pouch sling , no stroller k except yoyo la. Tu pon kalau kau larat nak turun naik bot hehe.



Dalam pada aku naik Lombok Ferrari tu, baru aku tau yang buaian dalam air (Ombak Sunset) tu dekat Gili Trawangan. Aku terkejut campur happy sebab ini lah tempat yang aku dengan husband nak sangat pergi. Air dia bila aku cecah kaki, suam suam dan tak sejuk tau jangan terkejut pulak. Mungkin bawah tu bekas bekas lava gunung kan, but don't worry tak da apa . Enjoy lah korang bergambar. Aku dengan suami aku dok panjat buaian, tarik buaian ada lah jugak dalam 15 minit. Nasib baik tak da orang, kalau ada pon, ada lagi buaian kat sebelah kiri dan kanan. Buaian ni aku dapat tahu, femes sangat. Kalau Sunset dan cuaca cantik, orang beratur panjang tau untuk ambil gambar. So, kalau nak pergi, pergi awal. get ready dan yang penting photographer kena pandai amek gambar kalau tak, rugi.

Buaian tak sekata mungkin ketumpatan jisim padu dalam air Hekhok~.














Kami pun pulang selepas bergambar di sini . Kami pergi ke sini bukan rezeki kami untuk dapatkan cuaca cantik , waktu ni mendung dan memang sedang renyai renyai hujan. Alhamdulillah kami segera ke Jetty Gili untuk tunggu speed boat pulang ke Jetty. Waktu kami pulang ke Jetty, speed boat kami laju sangat (nama pon speed boat) langsung kami tak teringat jugak tentang life jacket. Masha Allah, jantung aku Allah saja yang tahu dengan hujan lebat waktu tu, seram tau. Yelah, kot apa apa terjadi, masa bayar untuk naik, takda mintak details penumpang langsung. Can you imagined? So, kalau nak naik, fikir semua ni dulu. Aku da settle pergi baru terfikir. Masa naik speed boat tu, hujan lebat sampai driver tu pon tak pasti mana arah, yang arahkan lagi sorang penumpang yang suka suka hati je naik boat yang kami charted. Lautan hindi tau, mana tak seram. Kan aku dah kata, aku kuat imagined. teruk btui.

Okey actually hari kedua ni, program aku lepas ke Gili Trawangan nak pergi Monkey forest tapi hujan so kami pon nak balik hotel nak nikmati view hotel waktu petang. Suami aku paksa aku mandi laju laju sebab nak kejar sunset .Okey, sebagai isteri aku pun terpaksa laju.

Hawaa instant shawl from @properhijab (IG) 







View dekat hotel pon pada kami dah cantik, berbaloi dengan harga. Kalau nak rehat, tak berjalan banyak boleh la kot try Svarga Hotel ni.  Suami aku suka sangat ambil gambar, so Alhamdulillah banyak kenangan aku dekat mana mana since suami dah ada ni kan :p







Kami bersiap siap selepas magrhib untuk makan malam di Warong Dakota, Rembiga Lombok. Murah jugak Set A : dua orang RM 30.00nett. Maaf sangat gambar masa makan dan malam hari tak ada sebab phone kami kong habis, termasuk camera. Takpa, korang boleh google. By the way, masa kami makan, ada ramai orang Malaysia. Boleh makan dekat sana, kalau tak da pilihan boleh lah cuba hehe yang penting, sambal dia PERGHHHH~ takda di mana mana belum jumpa, rindu!

Day 3, 31st Jan 2016

Cream white shawl from @minaz (IG)




Sebelum check-out dan ke airport Lombok kami breakfast siap siap for the last lepas tu, suami cakap jom cari port cantik kat atas. Aku excited berbaur sedih sebab nak balik dah. Tak puas sebab tak dapat pergi air terjun femes tu, tak dapat pergi pulau pulau lain, monkey forest & naik motor jalan jalan lombok, Takpa lah kawan aku pon cakap nanti next time boleh pergi. Taktau lah kan sebab suami aku ni kalau dah pergi satu tempat tu, dia taknak repeat lagi. Aku berdoa supaya kawan kawan dia ajak dia pergi Lombok lagi mwhwh~

gifted from husband, much appreciated ; from the Svarga lift. 




byebye Svarga! Seronok dan terima kasih sangat. Berbaloi bercuti dekat situ. Korang kalau nak honeymoon taknak sibuk sibuk kota ke apa  boleh try bermalam di Senggigi, lepastu boleh bermalam di Gili Trawangan or mana mana Gili . Aku tak sempat nak merasa dua tempat sebab tak cukup hari kesana. Tsobs, ikutkan hati nak aje tambah cuti hehe. Jummmmpa lagi InsyaAllah.

Nenek ni mungkin dah kawin tapi ini pekerjaan mungkin (bkn Andartu ok) :p


Sebelum sampai airport, Pak Rony singgah di Kampung Sasak. Meh aku ceritakan kisah budaya Kg. Sasak ni. Sejarah dari zaman dahulu, semua anak dara di kampung ni PERLU PAKAR DAN MAHIR dalam tenunan. Dah mahir dalam tenunan yang dibuat, baru boleh menikah. Tenunan tu lah yang dipakai masa nikah.  Bila dah pandai tenun, dia akan diculik jejaka yang sorang ahli keluarga pon tidak tahu kemana anak dara itu pergi.  Anak dara itu disorokkan di rumah keluarga lelaki ( atok atau saudara mara). Kalau jejaka tu mintak permisi konfem kene tolak. So bawak la lari. Itu pemahaman aku la, then baru boleh depa bernikah dan pakai tenunan yang depa siapkan tu.


Setiap rumah ada alat tenunan ni ok. Setiap rumah. Ok kalau korang singgah, korang pakai lah baju tenunan, aku cuba jugak contoh kain tenunan dan korang bagilah tips. Jangan pakai terus cabut dan balik.  Kesian depa, depa bukan senang hehe.


Sebelum balik, kami bergamabr di contoh kediaman penduduk sasak. Mana yang dah renovate jadi batu tu tak dah dah la macam ni hehe~

Thank you LOMBOK , u made my day . This is my short name LIA ~ najahtul iyLIA hahaha~

 Harga transport kami tidak termasuk harga makan, penginapan dan aktiviti snorkeling dll. Harga transport bermula hari pertama hingga ketiga. Dari Lombok airport - Hotel, Hotel ke semua area - Hotel ke Airport RM 500.00++ tapi tak sampai RM 600. Tak berani nak bagi exactly rate sebab currency berubah ubah kan. Hehe tapi pada aku, better korang bawak je lah pocket money lepas bayar hotel & pengangkutan, dalam RM 450 cukup. Aku pon berlebih RM 150 duit Malaysia. Dekat airport Lombok takda Self tax dah tau. So just chek-in dan goodbye LOMBOK!

Travel guide : @Harmonitranslombok  (Pak Rony)

Other update about Lombok boleh tengok dalam Instagram kita : @Najahtul

Thank you korang, happy vaccay!


Saturday, February 13, 2016

Fasa 1 : Majlis merisik (rasminya bertunang)

Alhamdulillah. (7 March, 2015)


Apa yang aku hajati dan mahukan dimakbulkan Allah. Maksud aku, majlis pertunangan yang bukan secara besar besaran. Bukan apa, majlis pertunangan ada yang majlis besar besaran, ada yang kecil kecilan tapi aku pilih majlis yang banyak tidak dilakukan ramai pihak. (tapi aku suka pegi majlis pertunangan orang lain sebab aku suka makan & nak tgk gelagat depa disarungkan cincin  LOL cumanya aku tak buat untuk diri aku :p

Mula mula aku dan keluarga fikir tentang apa kata orang sekeliling, yelah kenalan ramai, saudara mara ada tapi tidak dimaklumkan. I discussed about this with my dad, "Babah..ni majlis saya so apa orang nak cakap, cakap, mulut orang lama lama berhenti la. Bukan majlis pernikahan pon  (yang ni perlulah di war warkan)". Aku buat ni pon bersebab, aku & suami bukanlah orang senang petik nak tu semua dapat tapi kami berdua ikut la apa yang Islam ajar. Bunyi macam bagus, tapi takpalah nasib baik dah nikah HAHA!

Perkenalan kami dari 2012 (masa umur aku Degree), baru serious berkawan dengan lelaki tau! Dulu mana lah ada lelaki nak kawan dengan aku, gemok, anak emas anak bapak & kuat report hehehehe! But times changed us kan, so bila dah matang umur ni, baru rasa annoying dengan perangai sendiri mwahahaaa~ Balik dari UK, pihak suami aku datang merisik ke Seremban. Keluarga suami dalam 14 orang sahaja dan family aku (Ayahtok, Maktok, Babah, Ibu, Abang, Adik Ibu aku dari Pahang & kawan baik aku Fatin). Waktu tu, suami aku tak masuk rumah, lepak luar rumah sahaja. Aku nampak family depa semua masuk rumah. Aku macam tak percaya aku yang dirisik waktu tu. Kau bayangkan, aku tak pernah jumpa family suami aku , tiba tiba datang berbaris masuk rumah. I was like, gile ah aku nak disunting weh.  Dah la aku tak pandai masak, takkan nak bagi suami makan desserts je (ikut resepi Sheila kat FB, HAHA) degil pulak tu tapi suami cakap, takpa you rileks saja, kita dah kawin nanti automatically akan ada perubahan InsyaAllah..Suami pulak suka makan & pandai masak, so aku nekad untuk belajar sampai sekarang walaupun majoriti suami aku yang masakkan LOL.


Family suami aku berbincang kat bawah diketuai Pakcik suami dan aku pulak kat atas. Kau tau macam mana aku tahu apa dorang discussed kat bawah? , FL tolong whatsapp aku semua perkara mwahahaha~ nasib baik ada bestieTV live dan sesi ketawa mengilai berdua.



Alhamdulillah, family aku terima dan aku bersyukur ada juga yang nak kan aku. Sebab ibu aku pernah takutkan aku " kau kene kenal ikan tu ikan apa, cadar tu kene ganti seminggu sekali, lipatan kene kemas, sapu rumah kalau boleh hari hari & jangan kuat melawan nanti mak mertua kau halau kau keluar rumah ibu taktauuu " . Ikut mood rajin datang baru buat tapi kalau malas tu, mak aku yang siapkan! kadang kadang keluar ayat mak aku " hi princess, berzikir dari tadi (playing with my phone) bibik (mak aku) dah siapkan semua. Tidur nyenyak saja ya princess" kau rasa pedas ke tak pedas?  zaaass  terus takut dan taubat, tak sanggop ibu ulang amukan kepedasan lidah kali seterusnya  ~


Lepas tu, Fatin whatsapp "kak, ok ready ko leh turun. skg skg! " Aku pun turun untuk disarungkan cincin oleh bakal mak mertua masa tu. Aku turun tangga dan  abang aku cerita macam boyish gile keadaan aku. Nasib baik mak mertua aku suka aku HAHA (suami yg cakapppppppp k)  Allahuakbar aku rasa nak repeat balik moment aku turun tangga tu tapi apakan daya, itulah kenangan masa hidup wkwkw. Suami aku pon masuk rumah lepas upacara perjanjian di antara keluarga kami selesai & kami makan sama sama sambil bergembira ehehk aku pulak mengada mini photoshoot kat gazebo depan rumah :p  .


Nak rasa macam orang lain pakai cantik cantik, aku buat jugak macam orang lain. Nak bunga tangan, ok mak aku belikan bunga tangan untuk aku. Nak ada hantaran sempena hari lahir suami waktu tu, ibu buatkan siapkan hantaran HAHA~ simple for me. Alhamdulillah pertunangan kami diikat dalam 9 bulan sahaja.

Parents aku , masa ni Tunang dan aku :p
Ada Ayah tok & Maktok
Family Tunang kite
family rombongan Tunang kite :)
Kawan baik masa kecik kita yang tak putus bagi semangat sampai sekarang !


Hantaran dari Seremban untuk Taiping :) by ibu

Dari Taiping untuk Seremban :) (mak mertua kita yang buat sendiri) *kagum
Goodies tu kan, aku buat sendiri :p Potpourri & pakai perfume Gucci Flora mak aku ko tauu ? mwahaha~





Happy birthday Tunang & thank you singgah di hati ini. LOL

Thank you Hijriahome hadiahkan kita Dress Tunang !
Thank you Azfaboutique hadiahkan shawl Tunang !
Thank you Photograhper abang ipar sendiri : Wanzerowan

Anything update on my Instagram : @Najahtul


bye-bye !



Sunday, July 12, 2015

Melbourne!

Assalamualaikum,

Cerita ni dah basi, but i don't care i don't care. Baca jugak =p

Last 2 years, I buat kunjungan ziarah ke Melbourne, MashaAllah excited dia macam kau dah habis exam besar and duduk rilex dekat rumah chill like that sambil makan ayam gureeng , that how i feel bila dapat permission pergi Melbourne dengan kawan kawan. Pergh, seriously aku punya excited sebelum cerita mmg over HAHA!

Ok, tu mukadimah, ni kita sambung cerita dia . Planning nak pergi luar negara bukan kerja aku, tu kerja kawan baik aku sendiri. Keinginan nak pergi tu tinggi tapi memang fully aku serahkan dekat fatin wkwkw!  Kitorang berdua sampai booking flight untuk pergi Melbourne macam sedang berbincang business berjuta dekat ICE ROOM. *walaupun masa tu, ada lalat hinggap dekat kepala, hidung dan paling best owner kedai tunggu masa nak halau lalat lalat termasuk aku dan si fatin sekali sebab nak tutup kedai HAHA! so bad that owner.  Cerita pasal booking flight, ek eleh orang kata boleh je kot ko online dekat handphone yang boleh slide slide tu ( padahal aku nak jugak cakap time tu aku dengan kawan aku pakai BB kot. Korang tau lah BB kan, setakat BBM Whatsapp bley lah hehe ) .  Dalam pada booking tu, mission failed sebab passport aku tak renew lagi so Fatin proceed beli tiket dengan si Fadzeein (Kawan Fatin). Aku mendagu jugak waktu tu, macam mana aku boleh lupa padahal aku yang excited nak pergi. First tips, make sure you have you passport before booking your flight :p  Nasib tambang murah waktu tu, dapat jugak merasa pergi Melbourne.










Kejadian MH370 still fresh, aku ingat lagi waktu ni. Aku berpisah duduk dengan kawan kawan aku dalam flight sebab aku paling last beli ticket but aku belajar banyak hikmah waktu tu, how to survived on flight without anyone yang aku closed. Berbekalkan surah Yassin dan aku kekalkan wudhu' yang aku ada, aku tak putus putus membaca. Waktu tu, wajah family aku memang tetap nombor 1.  Aku tahu walaupun family aku izinkan aku ke Melbourne tapi dalam hati mak ayah yang aku rapat dan sayang pulak tu, sedikit risau tu tetap ada. But, life must go on baru anak bujang LOL. Aku berulang kali baca Yassin sampai aku tertidur. Sweet moment jugak waktu tu, sebelah aku passenger Pakistan/Indian aku lupa dari mana tapi urban sangat pakaian dia, sedar sedar dari tidur aku, dia ambil Yassin aku dan dia baca sama. Hati aku rasa syahdu dan aku menagis waktu tu sebab aku rasa bukan aku saja ada perasaan bercampur baur. second tips: bring your Yassin/mathurat etc with you at least you not wasted you time kan :) pahala dapat, rasa Allah dekat pon ada dengan kita.


Kenangan paling istimewa waktu ni, bukak bukak mata..  subhanallah! matahari terbit there! kagumnya Ya Allah! that is why, Iolss suka duduk seat tepi haha! Rezeki pulak waktu tu dapat tepi :p






Alhamdulillah, selama 7 jam dalam flight from KL-Melbourne, sampai jugak. Walaupun muka macam maid, ni semua sebab si fatin. " Kak, toksah melawa mekap mekap kita keje tido je dalam flight" i forgot sampai Melbourne siang HAHA. But oklah kan dapat upload show off dekat korang aku dah sampai Melbourne LOL. *lempang pipi gebu.



Ni lah tiga orang backpakers yang boleh dijadikan harapan tunggak kegemilangan sebab aku memang 100% ikut plan si Fatin & Fazreen. Almaklumlah, dorang tengah cuti waktu tu, so aku bersetuju dorang buat keputusan haha!  Nasib baik dak Han ( Fatin's Brother) ikut. Secured gile ada lelaki kalau pergi backpackers ni.


Alhamdulillah, perjalanan kami sangat sangat teratur dan memang dalam perancagan. Sampai sampai Melbourne, kitaorang ke tempat sewa kereta. Keputusan untuk menyewa kereta dipersetujui ramai haha sebab han ada, so senang untuk kami kemana mana 1 Melbourne ekekeke.  We tot kereta murah murah dia bagi tapi luar jangka Han dapat drive Blue Hyundai yang latest tu. wuhhu  complete set with GPS and SMART LINK (touchngo) =p. Thank you Han, sepenuh masa drive kereta mwah!

Kat sini la tempat kami sewa kereta. Macam biasa, dak Fazreen dan Fatin uruskan LOL dah kenapa aku macam takda sumbangan waktu ni haha!





Everything was done, terus ke penginapan kami. backpackers hostel (sorry sangat lupa nama hostel kami). Syukur sangat sangat kami dapat tempat penginapan yang sangat sangat perfect yang penting still in budget dan selesa untuk kami berempat.(Fatin and Fadzreen selesaikan booking from Malaysia). Hows it? Cool meh =p  Kat sana best untuk backpackers, kami sampai sampai happy sangat masuk bilik, kami terus taknak buang masa, kami keluarkan semua semua makanan yang kami bawak from KL.  Jimat pon jimat. Btw, Australia very strict about foods. Sebelum packing, kami siap berbincang dalam whatsapp group apa perlu kami bawa ke sana dan apa yang boleh/tak boleh untuk dibawa. Third tips, make sure all foods in packaging & bukan berlauk/cecair yang telah dimasak. Disebabkan tugasan wanita adalah ke dapur, kami bertiga bergegas bawa makanan untuk dimasak turun ke kitchen (self services) k?! I told, you! fun sangat ni! haha. Normal la, sejuk dingin dia seriously memang sejuk. So automatically perut rasa lapar sangat, fadzreen siapkan sandwich dan fatin siapkan rendang ayam. Huu =p



I? I sebagai runner, "kak tolong pass sudu, kakk tolong pass periuk tu, cuci skit: gitchew~" kata teamwork and backpakers haha! psst: Periuk, senduk kayu & periuk nasi bawak dari Seremban kot haha! Lagi seronok kitaorang saja yang masak lauk over. Omputih tu pon ngintai eleh nak sikit lettew =p over hehe. But mmg best bila tengok dorang sediakan masakan healthy food like vegetarian and pasta watsoevalah kan. Lepas makan, we all packing dalam plastik transparent yg tebal setiap kali masak. Btw, memang kami 100% masak dan bawa bekal berjalan masa dekat sana, jimat duit and tak membazir :)



4.30 pm, gelap macam malam. But who care tetap melepss macam diva! haha. Kami berpandukan maps yang kami ambil siap siap dekat airport. Forth tips, jangan lupa bawak maps untuk tujuan melancarkan perjalanan. Penting tau maps ni! .



Kami teruskan perjalanan ke Federation Square . Kat sini, enjoy sangat. Our favorite place untuk online selama dekat sini! Instagram ON, Facebook ON, Twitter ON and yang penting wifi laju gila dekat sini. Sejuk sejuk pun tak sedar, dah lama stay dekat situ. Mana yang Skype, skype =p , mana yang whatsapp, whatsapp hehe! Alhamdulillah kat sini lah kami segera call family dan bagitahu kami dah sampai Melbourne!  So from there, we catch our moment together :) how nice and I really  miss our moment there.



Fazreen and i lepak dekat bara api waktu ni sebab tak tahan sejuk! Taktau nak cakap enjoy macam mana waktu ni sebab masa nak duduk situ, ada story telling by audio. So macam real la bila duduk dengar kisah kisah dalam tanah dorang kat sini * aih rindu plak!

video

Lampu ni unik! boleh kau menari situ? haha. biakan.


Ni view waktu siang pada keesokan hainya. Satu hari kami berjalan Melbourne. Tak perasan boleh pusing town tu dengan hanya jalan kaki. Kami tak naik kereta sebab dalam town je kot, then boleh pergi banyak tempat.  .  Kereta kat sana tak boleh park suka suka hati, kalau tak memang police laju saja saman. Standard Malaysia la :)


Salah 1 bangunan antik :) Flinders street. We grab our moment together each place. Seronok tau! Melbourne selamat, takda masalah dan Alhamdulillah ramai je Malaysian people waktu tu ! Waktu ni memang sejuk, bukan saja saja pakai snow cap tu, bukan saja saja fatin dan fadz pakai mafla bulu dekat leher tu, untuk tahan sejuk :) Han nasib baik laki, simple pakai sweater haha! baru nak kasi tudung tebal kak najatol :p


See, enjoy kan orang dekat sana baik baik. Ajak bergambar, join semua! Waktu ni birthday girl (Fatin) excited sangat. Untung lah celebrate dekat melbourne haha! Fadz , me and han puas fikir nak bawak dia pergi mana, mengalahkan tau semua tempat macam dekat Seremban lol!


Perlulah ada gambar berlatar belakangkan Melbourne, untuk anak cucu kami ekekeke =p Tambahan pula, muka semua magazine style (over tau si Fadz) dia paling suka gambar ni hahaha * sorry fadz, terlepas cakap kat orang mwhehee! si Fatin macam tupai ok ok upgrade sikit * chipmunk haha hans pulak macam cat :p aku? mestilah Datin . HAHA. *hamekk kene hentam lepas ni.

Waktu ni kami jalan jalan town, nampak 1 group ni buat charity. Terkejut jugak Mike (nama dia aku hentam rasanya betul) boleh buat flip lepas dapat tau waktu tu birthday si Fatin. Oklah tu hadiah dari kami bertiga , Mike buat flip untuk kau kak  wkwkw. Enjoy! sporting sangat!

State Library of Melbourne, cantik kan?

tengok view luar ..



=) Standard lah. sapa datang Melbourne mesti datang sini. Bila masuk, cantik nya!

cantik bangunan bangunan antik dorang!


Yay! Esok harinya hari yang tak sabar sabar nak Han drive ke Great Ocean Road. Yes! Han drive haha! Tak silap 8 jam jugak perjalanan kami ke sana sebab banyak berhenti. Best naik kereta sendiri :p (blouse panjang saya ditaja ke Melbourne by Hijriahome)




Han! stop sini! tempat ni tenang. Macam dekat kampung ! Stop Han, stop! STOP! Nasib baik ada adik dengar arahan, kitorang pon turun sini main KUDA! sanggup lintas jalan demi seekor kuda. Kau rasa? Memang kerja gila. Apa khabar la kuda cantik ni :)



Kami teruskan perjalanan untuk kumpul segala memori kat sana sikit demi sikit walaupun tepi jalan LOL. Bye Unknown Kuda!



Tak cukup kawasan kampung, kitorang singgah tepi pantai ke laut eh ni? Cantik sangat! Excited macam depa datang Malaysia dok mandi laut cuma yang bezakan excited kita adalah celcius kat sini toksah cakap lah, sejuk gila!



Taktahu waktu ni kenapa tak turun, mungkin sejuk sangat rasanya. Tak perasan macam mana dorang boleh sampai bawah haha! Enjoy tengok scene sini, Subhanallah, no wonder we need to travel, selongkar ciptaan Allah!


Tak cukup kami kat sini, kami teruskan perjalanan untuk ke Great Ocean Road.  I told u, punya lah lama nak sampai sebab banyak tempat best dekat sini sepanjang perjalanan!


Han stop kereta tepi padahal sini tak kan pernah ada yang berani turun kereta! Kereta laju laju, memang tak sangka rezeki dekat sini :p Signage Great Ocean Road ! Yang penting kitorang suka design rumah dorang atas bukit!



Seronoknya! Rindu weh! Pegi lagi jom?!

video

Next, Tempat ni lah paling manis sepanjang ke Great Ocean Road :)


Kitorang proceed ke rumah warna warni pulak.Main taman dan buat video haha!


View dekat sini peaceful. Town dia tak ramai sangat. Kawasan kampung, tahu tahu aje lah kan tapi best!




Fadzreen , cantiklah gambar ni, simpan baik baik ok!
Kawasan kita ni, berbisa.


Actually ular bisa banyak dekat sini tapi kami main jugak sampai nampak keldai warna purple. Kejar,kejar dia lari. huhu . Fatin suka sangat view dekat sini.

Sampai lah kami di Great Ocean Road walaupun perjalanan sampai ke malam, yang kitorang dapat, adalah kegembiraan! hehe. Great Ocean Road ni tempat idaman aku actually!


Secene ke sana, orang kata memang berbeza dengan negara sendiri kan?




 Nak sangat datang sini. Tak datang, rugi! Kena jugak datang. Cantik kan?!!!


Worth my money for finallyyyyyh! hehehee! Kalau korang datang Melbourne, please come here! kalau boleh, datang waktu siang sebab cantik scene dia!  Nak share dengan you all, perjalanan ke Great Ocean Road sangat sangat awesome. Sampai rindu sangat!

Wheehe! Esok harinya drive jugak tapi kami ke Moonlit Sanctuary (zoo nama sebenar haha) ! Sorry guys, lama sangat pergi sana sampai lupa locations. huhu!




It's makan time! Makan dulu, sebab mak pesan masuk mana mana kat sana semua berbayar, mahal. Masak jangan lupa! sio sio yo bawak periuk kuali haha!

LOVE it here. dapat jumpa macam macam ! Alah, macam dekat TV tu. hehe :)

Bonding time with le kangaroos :p I suggest kat u guys, datang lah tempat ni, Berbaloi, Kangaroo bersepah sepah tapi setia dengan kita! Tak jahat. Jinak btw. Boleh bonding time sama. Alhamdulillah sebab waktu tu, kami saja kat situ. Seronok bukan main lah kan! TAPI! air liur dorang BUSUK! hahaha muntah aku.


video

Haha! kene umpan dengan makanan! kalau tak, jangan harap dia nak layan! Harap pakai cantik cantik aje, air liur dia mengundang!

Seronok waktu ni, bagi makan tapi sebab makanan dah nak habis, tak dapat nak kasi dia. menyesal pulak rasa. uhmmm


video

Yeayyyyy! dapat jumpa my baby! dream baby! (Koala). Alhamdulillah wak tu kami datang, Pureen wake up! Susah nak tengok koala bangun kan. Ini pun waktu dia makan :) hehe!





















Comel sangat koala! mata kecik, mulut kecik.
video


Pureen wangi sangat waktu ni :)


So far, Kenangan sangat waktu di Melbourne. InsyaAllah.



 Ada rezeki nak pergi lagi! Banyak rasanya moment nak dikongsi, tapi kenangan kat sana memang seronok . Bagi aku renung masa depan untuk bukak episod Adelaide pulak :p



Enjoy ur trip here! Plan lah dengan kawan kawan untuk ke Melbourne, belikan ole ole ok! haha! Aku akhiri dengan makanan terakhir sebelum bertolak ke Adelaide lol! Bye!