Thursday, September 20, 2018

OSAKA Part 6 : (Kobe)

DAY 6 : KOBE - DOTONBORI




Pagi ni kami bersiap siap nak ke Kobe. Ini hajat ibu untuk lawat masjid Kobe.  Yeay! So jom saya share untuk ke Kobe. Perjalanan dari ShinImamiya ke kobe dalam 1 jam suku macam tu. Depends lah you all berjalan and masa you ambil ok. Total masa tu tinggi sikit 710Yen. So you guys keluar pagi pagi ok!

Shin-Imamiya - Osaka Station- Sannomiya- Kobe


Okey bawak ibu pergi Masjid Kobe :') Semua excited sebab Kobe tu besar guys!



Sampai Kobe, kami ke Masjid Kobe naik taxi. Nak jalan tak larat sebab bawak parents kan ;') Anyway, kami jaga wudhu dari rumah haha. Sebab sampai sana nak terus Tahyatul Masjid.

Bersih. Tu je nak bagitau kat Kobe ni, bersih semacam ! Kalau you guys sempat, datanglah Kobe. Explore kobe.



Sampai juga di Masjid Kobe, Alhamdulillah. Cantik sangat masjid pertama dan so klasik. Bersih dan wangi. 

Actually happy sangat jumpa orang islam jepun. Dorang dah biasa terima orang Malaysia lawat kat sini.



Sayu nya waktu ni. Hope ramai menjaga masjid yang cantik ni.. Dalam ni ada tandas cangkung, macam teruja sekejap haha.

I dah macam labi labi dah atas tu hahaha. Husband pon bukan nak cakap 1,2 ,3.. ini ajelah yang cantik dimata.


Alhamdulillah sampai juga kami di Masjid Kobe :') Depan masjid ni, ada kedai runcit islam. Peniaga dari arab/pakistan. So kami beli jugak minyak etc kat sini. Kebetulan beras semua da habis kan.



See, ibu happy! Abah pon :') Kalau you guys perasan, abah paling susah nak senyum depan camera. Malu sangat haha.



Ini bahagian sisi masjid :') Masjid Kobe.



Kami gerak pusing pusing Kobe dengan taxi. Indahnya ciptaan Allah, lawa betul Kobe guys. Ada yang nak hiking, ada satu tempat yang cantik untuk hiking. Nak explain pon dah lupa namanya. google k.

Puas kami pusing pusing Kobe, so time untuk ke Dotonbori pulak guys. 



Dalam kami ke sana, stop tempat tempat yang kami rasa nak stop, Allah lupa namanya. awatlah asyik lupa ja.



Kobe berbaloi jalan jalan macam ada matahari. Lawa!

DOTONBORI

Untuk ke Dotonbori, arah memang sama ke Shin-Imamiya. 1jam 10 minit jugak lebih kurang. So, you guys boleh return kalau you guys stay sama tempat macam kami.
Train ni vintage . Cantik dalam dia. Walaupun lama, tapi bersih dan wangi. Suka kalau banyak kali naik train ni. Di kobe.

Jalan punya jalan, sampai pon di Dotonburi. hehe. Ouh, ini lah tempat famous tu and day 1 rupanya kami dah jejak kaki kat sini malam tu. Tak sangka lah pulak dekat je dengan Shin-Imamiya hahaha.


Glico! Waktu ni, ramainya manusia dekat situ. Macam mana orang boleh dapat tangkap gambar takda orang lalu lalang wey? grrrrm.



River. Tak sejuk ke orang naik boat tour sekeliling masa tu? Kami plan nak naik, tapi sejuk amat time ni. Tengok sajalah. Dah la ramai haha.
Waktu ni kami stop makan, lepastu husband i tiba tiba dekat belakang dah, i pon ketawa la. Excused me k :D Hehe lepas tu kami jalan street dekat situ and shopping la kan sebab esok nak balik Malaysia dah :') Anyway seharian waktu ni, seronok sangat! tak penat sebab dapat shopping macam macam habiskan duit Yen ihiks.

Okey guys! Untuk 7 Days 6 nights di Osaka ni, kami sekeluarga happy sangat! Ilmu kami dapat pon dari Tok Penghulu Jack dan kawan kawan dalam Road To Japan. Dalam Facebook, you guys boleh join pada yang nak pergi Japan. I jadi silent reader aje hehe. Thank you lots guys! See ya!
 Waktu ni last day. Day 7. Sempat shopping dekat airport. Airport dia best lepastu jangan leka cuci mata pulak hehe. Ok guys! thanks a lots sudi singgah baca! see ya! 



Part 1 : KIX - Shin-Imamiya (Ebisucho)

Part 2 : Biwako Valley, Shiga

Part 3 : Tempozan Harbour Village

Part 4 : Kyoto : Fushimi Inari-Taisha - Arashiyama - Kyoto Tower

Part 5 : Universal Studio Japan (USJ)

Part 6 : Kobe - Dotonbori